Posada napustila brod, trudnice i djeca prepušteni na milost i nemilost

Talijanska Obalna straža primjetila je trgovački brod s oko 450 ilegalnih imigranata kako bespomoćno pluta nošen olujnim nevremenom, 65 km od jugoistočnog vrha talijanske obale na ulazu u Jadransko more.

Napušteni trgovački brod pod zastavom Sierra Leonea, koji je prevozio oko 450 ilegalnih imigranata, primjećen je u noći s četvrtka na petak, oko 65 kilometara od jugoistočne talijanske obale na ulazu u Jadransko more, kako bespomoćno pluta nošen olujnim nevremenom, objavile su Talijanske zračne snage.

Brod, koji je identificiran pod imenom Ezadeen, primijećen je prvi put kad je bio udaljen oko 130 km od talijanske obale i dok se međunarodnim vodama kretao brzinom od oko sedam čvorova.

Motor se pokvario, posada napustila brod

No, u međuvremenu se pokvario motor plovila, a posada je napustila brod, ostavljajući ilegalne imigrante, među kojima ima i djece i trudnica, na milost i nemilost olujnom moru.

Jedna od osoba s broda uspjela je radiom kontaktirati Obalnu stražu i obavijestila ih o događajima na napuštenom i onesposobljenom plovilu. Obalna straža je potom aktivirala patrolni čamac Tyr koji se nalazio u tom području i radi za Frontex, agenciju pri Europskoj uniji koja je zadužena za nadgledanje granica.

Spasilačka akcija još traje

Tyr je uspio doploviti do Ezadeena i približiti mu se, ali teški vremenski uvjeti nisu omogućili spajanje dva plovila, pa se u akciju spašavanja moralo uključiti i talijansko zrakoplovstvo, koje je helikopterom prebacilo trojicu liječnika s Tyra na napušteni brod s ilegalnim imigrantima. Spasilačka akcija još uvijek traje.

Zanimljivo, ovo je već drugi ovakav slučaj u posljednja dva dana. U utorak je talijanska mornarica zauzela teretni brod koji je prevozio više od 760 ilegalnih imigranata i plovio prema Pugli te također bio napušten. Prema izvješćima Obalne straže, da nije bilo intervencije talijanske mornarice, brod bi se razbio o stijene. Brod Blue Sky million, koji je plovio pod moldavskom zastavom, u srijedu je dopremljen u luku Gallipoli. Tamo su lokalne vlasti zbrinule stotine imigranata koji su, prema izvješćima talijanskih medija, većinom porijeklom iz Sirije.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr