KAO NEKAD...

POPUSTILI PRITISCIMA? Sarajevo iznenada ukinulo ‘par-nepar’ vožnju, evo kako je izgledao život tamo

Vlasti Sarajevske županije u ponedjeljak su iznenada ukinule mjere ograničenja prometovanja motornih vozila po sistemu “par-nepar” uvedene prije nepunih 48 sati i to zbog opasnog onečišćenja zraka a ukinuće je obrazloženo navodnim poboljšanjem kvalitete zraka koje je nastupilo u tom razdoblju.

Vlada Kantona Sarajevo prije dva dana donijela je Odluku o proglašenju “Uzbune” kojom je predviđeno uvođenje sistema prometa par-nepar, prenosi Klix.ba koji su istražili i kako se provodi zabrana.

Kantonalni MUP je zadužen za kontrolu provođenja odluke, a za vozače koji krše pravilo predviđene su novčane kazne. Fizičkim osobama može biti izrečena kazna od 500 do 1.000 KM, dok kazna za pravne osobe iznosi 1.000 do 5.000 KM.

SARAJEVSKE VLASTI PROGLASILE UZBUNU: Na Božić ne smiju voziti auti s parnim brojem na registraciji

Iako je pravilo već dva dana na snazi, vozači koji ga ne poštuju ne dobijaju kazne, nego upozorenja.

Ekipa Klixa zatekle je samo jednu policijsku patrolu koja je vršila radarsku kontrolu. Patrole koje kontroliraju registarske oznake nisu primijetili.

Prema mjerenjima automatskih mjernih stanica Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas u podne najviše zagađujućih čestica promjera manjeg od 10 mikrometara (PM10) bilo je na Ilidži – 513, dok je tek nešto bolja situacija kod Vijećnice 428. Na Otoci je izmjereno 411 μg/m3.

Zakonom o zaštiti zraka propisane su granične vrijednosti polutanata prema kojima je npr. za čestice prašine manje od 10 μm tolerantna dnevna vrijednost 65 µg/m3.

Sistem vožnje pšar-nepar uvođen je u više navrata i u bivšoj Jugoslaviji ali iz sasvim drugih razloga – zbog štednje goriva.

 

Ukinuto uz kratko obrazloženje

Mjeru ukidanja djelomične zabrane vožnje tijekom dana donio je operativni stožer županijske vlade zadužen na primjenu plana interventnih mjera u slučajevima prekomjernog onečišćenja zraka.

Ta je odluka medijima dostavljena u priopćenju uz kratko obrazloženje kako je zabilježen  “pad onečišćujućih čestica u zraku”.

ije pojašnjeno iz kojih je izvora stožer dobio te podatke a iz Hidrometerološkog zavoda Federacije BiH tek nekoliko sati ranije objavljeno je kako je kvaliteta zraka u Sarajevu praktično nepromijenjena u odnosu na prethodne dane kada je onečišćenje dosegnulo takve razmjere da je moralo biti proglašeno stanje uzbune.

Zabilježene su tek “blago niže vrijednosti” čestica prašine u odnosu na prethodne dane u kojima je njihova koncentracija prelazila granicu od 400 mikrograma po prostornom metru a tolerira se ona do 50 mikrograma.

O ukidanju vožnje “par-nepar” odlučeno je gotovo istodobno kada je Ministarstvo obrazovanja Saajevske županije donijelo odluku da se zbog stupnja onečišćenja zraka skrati nastava u školama.

Mjera “par-nepar” naišla je na brojne kritike otkako je uvedena, od onih iz politilkih stranaka do ekoloških udruga. Jedni su je kritizirali jer nametnuta baš za Božić, tvrtke su se bunile jer im se time ugrožava poslovanje, hotelijeri jer im turisti otkazuju dolaske a ekolozi jer drže kako postoje i veći zagađivači od automobila a prema njima vlada ne poduzima nikakve mjere.

Povratak na Net.hr