NESREĆA KOD SMOLJENSKA

POLJSKA ISTRAŽUJE JE LI NJEZIN PREDSJEDNIK UBIJEN: U lijesu s Kaczynskim bili su ostaci još dvije osobe

Posmrtni ostaci još dvije osobe pronađeni su u lijesu bivšeg poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog, koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći zajedno s desecima poljskih visokih dužnosnika 2010., izjavili su poljski istražitelji, a prenosi u petak BBC.

Dosad je provedeno 27 ekshumacija otkako je prošle godine Poljska otvorila novu istragu nesreće.

JE LI POLJSKI PREDSJEDNIK KACZYNSKI UBIJEN? Zemlja podijeljena oko ekshumacije žrtava avionske nesreće

U nesreći stradao skoro čitav državni vrh

Ona se dogodila nedaleko od Smoljenska u zapadnoj Rusiji dok je vladin zrakoplov pokušavao sletjeti po gustoj magli. Ostaci žrtava su pomiješani u 11 drugih lijesova, rekli su istražitelji.

U nesreći zrakoplova Tu-154 sovjetske proizvodnje poginulo je 96 ljudi i to je najgora nesreća koja je pogodila Poljsku od Drugog svjetskog rata.

Visoki vladini i vojni dužnosnici letjeli su na obilježavanje 70. godišnjice masakra u Katynu, u kojemu je sovjetska tajna policija ubila više od 20.000 poljskih časnika.

POLJACI ŽELE ISTINU: Ekshumirat će posmrtne ostatke Lecha Kaczynskog

Jesu li Rusi namjerno izazvali pad zrakoplova?

Ruski i poljski istražitelji zaključili su da je nesreću izazvala pogreška pilota. Međutim, nacionalistička Stranka prava i pravde (PiS), kojoj je na čelu brat blizanac Lecha Kaczynskog, došla je na vlast na izborima u listopadu 2015. i pokrenula novu istragu.

Neki članovi PiS-a misle da se avion srušio zbog eksplozije, a drugi tvrde da su ruski kontrolori leta namjerno pogrešno navodili posadu.

TEŠKE OPTUŽBE IZ POLJSKE ‘Rusi su ubili našeg predsjednika, mi smo žrtva njihovog terorizma’

Povratak na Net.hr