banner

I DALJE JE NAPETO

KONAČNI OBRAČUN? Zastupnički dom pozvao Pencea da započne proces uklanjanja Trumpa s dužnosti; ‘Neću to napraviti’

Zastupnički dom pozvao je Mikea Pencea da započne proces uklanjanja Donalda Trumpa s dužnosti pod optužbom da je inicirao pobunu

Donji dom američkog parlamenta, Zastupnički dom, izglasao je u utorak rezoluciju kojom poziva potpredsjednika Mikea Pencea da započne proces, koji se oslanja na 25. amandman Ustava, uklanjanja s vlasti predsjednika Donalda Trumpa. Potpredsjednik Pence već je prije toga u pismu čelnici Zastupničkog doma Nancy Pelosi naveo da ne prihvaća tu inicijativu te da to neće napraviti.

Oslanjanje na 25. amandman podrazumijeva da bi Pence i većina Trumpove administracije morali proglasiti Trumpa nesposobnim za obavljanje dužnosti. Pence je ranije u utorak odbio takav potez. Očekuje se da će Zastupnički dom u srijedu glasati o Trumpovu opozivu s dužnosti pod optužbom da je inicirao pobunu protiv američke vlasti.

Uz za sada četvero republikanaca koji su otvoreno najavili da će poduprijeti opoziv predsjednika Trumpa zbog poticanja na nasilan prekid rada američkog Kongresa demokrati u Zastupničkom domu spremni su za povijesno glasanje o uklanjanju predsjednika iz njegova ureda.

POČELA ŽESTOKA RASPRAVA U AMERIČKOM KONGRESU: Demokrati žele zbaciti Trumpa s dužnosti prije Bidenove inauguracije

Nasilan upad na američki Kapitol

Osam dana uoči isteka Trumpova mandata Zastupnički dom će glasati o rezoluciji o opozivu kojom se optužuje republikanski predsjednik za poticanje pobune u govoru svojim pristašama prije negoli su oni nasilno upali na američki Kapitol, sjedište parlamenta, što je imalo za rezultat i petero poginulih.

To će glasanje pokrenuti suđenje u Senatu, još uvijek pod kontrolom republikanske većine, iako još nije jasno ima li uopće dovoljno vremena ili političkog apetita za izbacivanje Trumpa iz ureda. Demokrati prelaze na glasanje o opozivu nakon što su prethodno u utorak, uz 223 glasa ‘za’ i 205 glasova ‘protiv’, formalno izglasali rezoluciju kojom se poziva potpredsjednik Pence da se pozove na 25. amandman i pokrene Trumpova smjenu.

Pence je ranije u pismu Nancy Pelosi to odbio navevši kako “ne vjeruje da je to u najboljem interesu naše nacije i sukladno našem Ustavu” te je pozvao Pelosi i Zastupnički dom da se zajedno usmjere na miran prijenos vlasti i inauguraciju novog budućeg predsjednika SAD-a Joea Bidena.

NAJPOZNATIJI AMERIČKI HRVAT ODBIO JE TRUMPOVU PONUDU: ‘Želim ostati vjeran ljudima i zemlji koju volim’

Zabrana letenja za napadače?

Pristašama predsjednika Donalda Trumpa koji su nasilno upali u američki Kongres treba zabraniti letenje, rekao je u utorak čelnik demokrata u Senatu Chuck Schumer, nazvavši sudionike pobune prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

Schumer je kazao da ljude koji su upali u zgradu Kapitola treba staviti na listu onih kojima je zabranjeno letjeti. “Ne možemo dopustiti da ti isti pobunjenici uđu u zrakoplov i izazovu novo nasilje i nove štete”, kazao je Schumer, koji je o ovome razgovarao s čelnikom FBI-ja Christopherom Wrayem.

Američki državni tužitelj Michael Sherwin kazao je u utorak da je ministarstvo pravosuđa do sada identificiralo više od 170 potencijalno sumnjivih koji su sudjelovali u nasilju na Kapitolu i podignulo optužnice protiv njih više od 70. Voditelj vašingtonskog ureda FBI-ja Steven M. D’Antuono potvrdio je da se aktivno razmatra stavljanje sudionika napada na listu zabrane letenja.

TRUMP TVRDI DA NE ŽELI NASILJE: ‘Ovaj pokušaj opoziva izaziva nevjerojatan bijes, užasno je to što rade’

Pokušaj zaustavljanja demokracije

Čelnik demokrata Schumer napisao je u pismu FBI-ju da je u ovom napadu bila riječ “o pokušaju zaustavljanja demokracije kakvu poznajemo, koristeći domaći terorizam za napad na naš sustav vlasti” zbog čega traži uvrštavanje pobunjenika na listu zabrane letenja.

Tisuće Trupovih pristaša napale su prošle srijede američki Kapitol natjeravši zastupnike da potraže zaštitu i prekinuvši rad Kongresa u trenutku formalnog prihvaćanja glasanja elektorskog koledža u korist Joea Bidena. Trump je cijelo vrijeme nakon proglašenja rezultata glasanja lažno optuživao za krađu glasova neutemeljeno tvrdeći da je on pobjednik izbora.

Američki avioprijevoznici i sigurnosne agencije prošlog su tjedna pojačali sigurnost na aerodromima u području Washingtona nakon izvješća o problematičnom ponašanju Trumpovih pristaša na letovima u tom području.

NAKON UKIDANJA PROFILA: Pristaše Donalda Trumpa najavile veliki prosvjed pred sjedištem Twittera – pojavila se samo jedna žena

Troje republikanaca koji podupiru opoziv

Čvrsti stisak američkog predsjednika Donalda Trumpa prema Republikanskoj stranci nastavlja u utorak pokazivati nove znakove slabosti nakon što je troje republikanaca, uključujući i člana vodstva u Kongresu, najavilo da će poduprijeti njegov opoziv zbog nedavnog napada na Kapitol.

Liz Cheney, broj 3 među republikancima u Zastupničkom domu, kazala je da se “nikada nije dogodila veća izdaja predsjednika Sjedinjenih Država, njegove dužnosti i njegove zakletve Ustavu”, u trenutku dok donji dom parlamenta, u kojem dominiraju demokrati, pokušava otvoriti put uklanjanju Trumpa s dužnosti predsjednika.

Trump je “sazvao ovu rulju, okupio ovu rulju i potpalio vatru napada” na Kapitol prošle srijede, kazala je Chaney, kći bivšeg republikanskog potpredsjednika Dicka Cheneya dodavši: “Ja ću glasati za opoziv predsjednika”.

Još dvojica republikanca u Zastupničkom domu, John Katko i Adam Kinzinger, kazala su da će glasati za povijesni drugi po redu opoziv republikanskog predsjednika, koji bi trebao napustiti ured za samo osam dana.

‘TRUMPOV MANDAT JE ZAVRŠIO’: Web stranica američke vlade prijevremeno objavila vijest; Netko se malo požurio, hoće li biti posljedica?

Stvar osobne savjesti?

Do njihovih najava dolazi u trenutku kada su republikanski čelnici u Zastupničkom domu u utorak objavili da neće pozvati svoje članove da glasaju protiv zahtjeva za Trumpovim opozivom, navodeći da je to stvar osobne savjesti, nakon što su Trumpove pristaše opustošile Kongres.

New York Times objavio je da je republikanski čelnik u Senatu, kojim trenutno još uvijek dominiraju republikanci, Mitch McConnell, zadovoljan demokratskim zahtjevima za opozivom, sugerirajući da se Republikanska stranka želi odmaknuti od Trumpa nakon napada njegovih pristaša na Kongres. McConnel vjeruje da će napori da dođe do Trumpova opoziva olakšati uklanjanje Trumpa iz stranke, naveo je Times.

‘ŠAMAN’ S ROGOVIMA KOJI JE UPAO U KONGRES DOŠAO NA SUD; Majka je zabrinuta: ‘Ako ne jede organsku hranu, jako se razboli…’

Povratak na Net.hr