PROJEKT OD 150.000 EURA!

POLITIČARI U BiH SVEČANO OTVORILI PLOČNIK! Građani ih ismijali, morao se ispričati i šef države: ‘Ovo ni Nadrealisti ne bi napravili’

Dok stanovnici Sarajeva muku muče s teškim životnim prilikama, tamošnji čelnici Grada odlučili su ispred Predsjedništva države obnoviti pločnik, u njega uložiti nevjerojatnih 150 tisuća eura i na noge time podići brojne građane, piše Al Jazeera Balkans.

Pužući po novootvorenom pločniku s lončićem i žlicom u ruci stanovnik Sarajeva Haris Šegalo slikovito je želio pokazati kako teško žive žitelji tog grada dok Predsjedništvo BiH ispred svoje zgrade svečano i uz velike pompe otvara novi nogostup čije obnavljanje nije ni bilo potrebno, a koji je stajao čak 150 tisuća eura. Šegalo je samo jedan od brojnih stanovnika tog grada koji su nakon otvaranja ondje prosvjedovali noseći različite transparente, ali i onih koji su svoj glas protiv takvog ulaganja podigli na društvenim mrežama.

“Važno je da možemo proć’. E sad… kuda mi idemo i dal’ imamo gdje stići to ne znamo. A budući da posla nema ne moramo ni iz kuće izaći”, riječi su kojima je na svoj način prokomentirao konceptualni umjetnik Damir Nikšić.

O svemu su se, pak, “raspričali” i mediji pa su nerijetko imali i zanimljive najave priloga tog događaja. “BiH je napravila povijesni iskorak na putu prema EU. Ispred zgrade državnog Predsjedništva u Sarajevu svečano je otvoren, vjerovali ili ne, pločnik. Svrha njegove rekonstrukcije, koja je trajala nevjerojatna tri mjeseca preko noći je promijenjena nakon brojnih reakcija u javnosti”, kazao je urednik na TV1 uzdišući dok je govorio o tome kako je načelnik opravdao svoj potez.

‘Kakve transverzale, laži i gluposti!’

Načelnik sarajevske Općine Centar Nedžad Ajnadžić tvrdi da je riječ o pilot projektu koji su “morali negdje postaviti”, a koji je namijenjen paraplegičarima koji su u kolicima. Potvrdio je to i Elvis Sudar, predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida i paraplegičara Kantona Sarajevo. “Suština svega je primjena zakonske regulative, znate, za osobe s umanjenom tjelesnom sposobnošću. To se odnosi na osobe koje se kreću isključivo uz pomoć invalidskih kolica. Naša transverzala je otklanjanje arhitektonskih barijera za osobe s umanjenom sposobnošću”, kaže on.

Međutim, sarajevski glumac koji je u ratu ostao bez obje noge ne dijeli njihovo mišljenje. “Svi pješački prijelazi u Titovoj ulici od Kulovićeve do parlamenta BiH /općina Centar/ su prilagođeni invalidskim kolicima. Negdje više, negdje manje strmije, al su prilagođeni. Kakve transverzale, laži i gluposti!”, napisao je on na svom Facebook profilu.

‘Mislim da ni ‘Nadrealistima’ ne bi palo na pamet da se napravi ovakav cirkus’

Nakon takvih kritika i članovi Predsjedništva, koji su sudjelovali na svečanom otvaranju nogostupa, našli su se u neobranom grožđu. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić uputio je ispriku građanima BiH zbog otvaranja obnovljenog pločnika ističući kako su njegove kolege i on, kao i cijelo Predsjedništvo BiH – zloupotrijebljeni.

“Moj kabinet je stavio primjedbu i rečeno je da to nije pametno, da je glupo, kontraproduktivno. Predsjedništvo BiH s renoviranjem pločnika nema nikakve veze – ni moj kabinet, ni ja, ni Dragan Čović niti Bakir Izetbegović nismo imali ništa s tim. To je ideja nekoga tko je sebe smatrao pametnim. Očito je SDA htio napraviti veliki događaj”, rekao je Ivanić.

Potom je dodao kako ni najbolji dramski pisac ne bi se mogao sjetiti svečano otvoriti nogostup.”Ne možemo mi na sve utjecati, a pojedini su otvaranje pločnika proglasili udarom na suverenitet naroda. Volim gledati ‘Nadrealiste’, ali da budem sudionik toga mi ne pada na pamet. Nisam zvao ni načelnika Općine Centar, niti sam ikoga zvao. Mislim da ni ‘Nadrealistima’ ne bi palo na pamet da se napravi ovakav cirkus”, rekao je Ivanić.

Unatoč svemu tome, načelnik općine Centar najavio je nastavak projekta, međutim nije otkrio koliko će on koštati!

Povratak na Net.hr