PANIKA U ŠPANJOLSKOJ

POLICIJA PRONAŠLA STRAVIČNE SNIMKE: Naoružani džihadisti prijete Madridu uz fotografiju trga na kojem tisuće čekaju Novu godinu

Španjolska policija pronašla je videosnimke naoružanih džihadista ispred fotografije Puerte del Sol u Madridu gdje se tisuće ljudi pripremaju dočekati Novu godinu uz pojačane sigurnosne mjere, rekao je pravosudni izvor.

To je rijedak slučaj u Španjolskoj gdje su se do sada džihadističke pojave činile ograničenima. Pronalazak tih snimaka slijedio je pošto su u srijedu uhićena dvojica Španjolaca, Edrissa Ceesay Sanuwo i Samli Sennouni Moouh, kojima je u petak sudac Državnog suda, specijaliziranog za terorizam izreako mjeru pritvora.

SVE VRVI OD VOJSKE I POLICIJE, OKLOPNIH VOZILA, BETONSKIH ZAPREKA… Europski gradovi strepe od novog terorističkog napada

Snimali se s oružjem i oznakama Islamske države

Ti su se muškarci snimalli s oružjem AK-47 i vojnim nožem s oznakama takozvane Islamske države (IS) i zastavom te džihadističke skupine uz islamske pjesme i džihadističke uzvike.

Protiv njih pokrenut je sudski postupak zbog veličanja terorizma i naoružavanja, a u njihovu stanu policija je pronašla pet šaržera za borbenu pušku  AK-47 i streljivo.

“Na nekim snimkama se vide muškarci s maskama i oružjem ispred Puerte de Sol, trga na kojem Madriđani svake godine masovno dočekuju Novu godinu”, rekao je sudski izvor.

‘Opasnost nije ni veća ni manja nego prošle godine’

Od 2015. Španjolska je uhitila 177 osumnjičenih za veze s islamističkim terorizmom.

Iz Španjolske, koja je bila pogođena terorističkim napadima na željeznicu u Madridu 11. ožujka 2004., pri čemu je poginula 191 osoba, trenutačno mali broj boraca odlazi boriti se u redovima IS. Vlasti procjenjuju da se 200 Španjolaca otišlo boriti u inozemstvo u džihadističkim skupina, dok ih je iz Francuske i Belgije otišlo više stotina.

Premijer Mariano Rajoy rekao je u petak na konferenciji za novinare da “opasnosti nisu ni veće ni manje” nego 2015. kada je bila na snazi 4. od 5 razina antiterorističke uzbune.

 

Povratak na Net.hr