ISTRAGA U BOSNI

POLICIJA O SNIMCI ‘ISIS-ovih TRGOVACA ORUŽJEM’: ‘Sve je laž i prevara, ali neke stvari nam još nisu jasne’

Kontroverzna talijanska snimka o navodnim ISIS-ovim trgovcima oružjem u BiH digla je na noge čitavu regiju, tužiteljstvo i ostale službe BiH, a talijanski novinar tvrdi – sve je istina i spreman je to dokazati.

Za popularnu talijansku emisije Le Iene (Hijene), novinar Luigi Pelazza snimio je reportažu o kupovini ilegalnog oružja za tzv. Islamsku državu u Bosni i Hercegovini. Nadležni su 48 sati radili i utvrdili – priča nije istinita, novinar je platio ljudima da glume trgovce oružjem.

LOV NA DŽIHADISTE U BOSNI: Bivši ratnici Islamske države pobjegli u šume oko Maglaja!

“Operativnim radom identificirane su osobe koje se pojavljuju na snimci i utvrđeno je kako se ne radi o navodnim trgovcima oružjem, nego osobama kojima je talijanski novinar za potrebe priloga dao novac da glume u tv sceni. Osobe koje su se pojavile u videu su osobe teškog materijalnog stanja i registrirani ovisnici o narkoticima, koje su na ispitivanju priznale i opisale cijeli događaj”, kazao je Boris Grubešić, glasnogovornik tužilaštva BiH, prenosi N1. Dvije uhićene osobe su puštene (od pet identificiranih), a novinar se tereti za krivično djelo neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom.

Izgubljene puške

Ipak, savezna kriminalistička policija priznaje da svo oružje nije pronađeno, niti su otkrili sve detalje.

“Mi potpunu istinu još nemamo, imaju određene naznake priznanja, kažem pronašli smo jedan dio oružja, tragamo za kompletiranjem svih tih stvari sa snimke i evo možda tijekom idućeg tjedna bude sve riješeno”, dodao je Vahidin Šahinpašić iz kriminalističko-istražnog odjela SIPA-e.

N1 doznaje da je pronađena jedna puška koju je novinar kupio, navodno na području Mostara, ali nadležni tragaju za još dvije.

‘Sve je istina, dat ću sve materijale’

Novinar tvrdi da ništa na snimci nije lažirano, a istražiteljima je spreman poslati sav snimljeni materijal i dokaze kako bi potvrdio autentičnost.

“S naše strane nema nikakvih problema. Ako bosanskohercegovački tužitelj želi neka traži sav materijal. Mi ćemo ga dati. Ja ću mu ga osobno donijeti. Ako smo na bilo koji način pogriješili, platit ćemo kao što bi platio i svaki drugi građanin. Naravno, mi smo to učinili kako bi pokazali ispravno oružje i sve smo uradili s ciljem dokazivanja naše priče. Pucali smo blizu kuće momka koji nam je prodao pušku”, otkrio je Pelazza.

No, N1 je u posjedu izještaja lokalne talijanske policije iz 2010 godine. Pelazza i tada imao sličan problem sa reportažom koju je radio u Peruu. Bio je pod istragom da je potplatio više osoba kako bi glumili članove bande koja se bavila prodajom narkotika, otmicama, ubojstvima.

Povratak na Net.hr