SARKAZAM ILI RASIZAM?

POLICAJAC ZAUSTAVIO AUTO I REKAO NAJGORU MOGUĆU REČENICU: ‘Ne brinite. Neću vas ubiti, ubijamo samo crnce’

Policajac sa 30-godišnjom karijerom u policiji američke savezne države Georgije, najavio je umirovljenje nakon što su mu šefovi poručili da će dobiti otkaz. Razlog tome je snimka koja je procurila u javnost, a koja je zabilježila trenutak u kojem policajac Greg Abbot, tijekom rutinskog zaustavljanja, suvozačici u osobnom automobilu govori da policija ‘ubija samo crnce’.

Ova situacija se dogodila u srpnju prošle godine, a na snimci se čuje kako suvozačica Abbotu govori da ne želi posegnuti za svojim telefonom ‘jer je vidjela previše snimki policajaca’, misleći pritom na slučajeve u kojima su policajci pucali u nenaoružane civile.

‘Ali niste crnkinja’, prekinuo ju je. ‘Sjećate se? Ubijamo samo crnce. Na svim tim snimkama, jeste li vidjeli da ubijamo bijelce? Jeste’, rekao je policajac.

Policajac je udaljen s dužnosti te bi mu bio uručen otkaz da nije najavio odlazak u mirovinu.

Šef policije kasnije je održao presicu na kojoj je osudio riječi dotičnog policajca. Ipak, rekao je kako njegove komentare treba gledati u kontekstu u kojem je pokušavao smiriti situaciju sa suvozačicom koja nije htjela surađivati nakon zaustavljanja vozila. Ipak je napomenuo kako za ovakve komentare nema isprike bez obzira na to je li se radilo o sarkazmu ili ne.

Povratak na Net.hr