'NIJE BIO BOLESTAN'

POLARNE HLADNOĆE – MILIJUNI BEZ STRUJE I GRIJANJA: Dječak (11) preminuo na -12 stupnjeva; Obitelj traži brutalnu odštetu!

Uslijed ledenih temperatura koje vladaju Teksasom preminulo je više desetaka ljudi, a obitelj preminulog 11-godišnjaka podigla je tužbu protiv teksaških elektroenergetskih kompanija zbog nemara

Teksas je prošlog tjedna bio pod valom polarne hladnoće, a milijuni Amerikanaca ostali su bez struje po hladnom vremenu što je uzrokovalo brojne smrti na jugu SAD-a. Obitelj 11-godišnjeg dječaka koji je umro uslijed teških zimskih okolnosti podigla je tužbu od 100 milijuna dolara protiv teksaških elektroenergetskih kompanija zbog nemara, piše BBC. Majka preminulog dječaka, prošlog je tjedna usred ledenih temperaturu u krevetu u mobilnoj kućici pronašla mrtvog sina, a tužbom se komunalne tvrtke optužuju da su “profitirale na štetu ljudi” na način da se nisu pravilno pripremile premda su znale za lošu vremensku prognozu.

Nisu poduzeli preventivne mjere premda su znali za lošu prognozu

U tužbi su navedeni i pružatelj usluga korporacije Energy i Vijeće za električnu pouzdanost u Teksasu (Ercot). “Unatoč tome što su znali za loše vremenske prognoze barem tjedan dana unaprijed i  da sustav nije pripremljen, Ercot i Energy nisu poduzeli nikakve preventivne mjere koje su mogle spriječiti krizu i bili su potpuno nespremni nositi se s trenutnom krizom “, navodi se u tužbi.

Službeni rezultati obdukcije preminulog dječaka bi mogli doći tek za nekoliko tjedana, priopćila je policija, a zbog nestanke električne energije elektroenergetske kompanije suočene su s brojnim kritikama. Teksas ima deregulirani elektroenergetski sustav koji djeluje neovisno od ostalih saveznih država.

Obitelj preminulog dječaka živi u mobilnom domu i bila je bez struje i grijanja dva dana na temperaturama koje su se spuštale i do -12 Celzijevih stupnjeva, a obitelj pretpostavlja da je dječak umro od hipotermije.

Cristianova majka opisala je kako je dječak nedavno vidio snijeg po prvi puta, te je bio uzbuđen, budući da je obitelj prije dvije godine migrirala iz Hondurasa.

“Sve je bilo u redu. Bio je sretan toga dana. Uopće nije bio bolestan”, rekla je njegova majka. Obitelj opisuje kako su sporne noći spavali zajedno u jednoj sobi kako bi se ugrijali. Cristian je dijelio krevet s trogodišnjim bratom, ali nije reagirao sljedeći dan kad ga je majka pokušala probuditi. Smrt 11-godišnjeg dječaka tek je jedna od desetaka tragedija uzrokovanih hladnim vremenom u Teksasu, a odvjetnik je rekao kako trenutno zastupa sedam obitelji koje su izgubile svoje najmilije.

VAL POLARNE HLADNOĆE: Milijuni ljudi ostali bez struje – više od 30 mrtvih; Neki ovoliko snijega nisu vidjeli u zadnjih 70 godina

Povratak na Net.hr