KULT PERFEKCIONIZMA

ŠOKANTNI REZULTATI NOVOG ISTRAŽIVANJA: ‘Polovica proizvedene hrane u jednoj od najbogatijih zemalja svijeta se baca!’

Potražnja za ‘savršenim’ voćem i povrćem znači da se bacaju ogromne količine ‘nesavršene’ hrane, što loše utječe na klimu i ljude ostavlja gladnima.

Amerikanci bacaju hrane gotovo koliko je i pojedu, a za sve je kriv ‘kult perfekcionizma’, koji produbljuje glad i siromaštvo te uzrokuje velike poteškoće za okoliš, piše The Guardian.

Ogromne količine svježeg voća i povrća odbacuju se samo zato što nisu podobne za izlaganje na policama trgovina jer ljudi ne vole kupovati ‘nesavršene’ komade voća i povrća.

Zbog visokih standarda koje postavljaju vlasnici trgovina, godišnje se baci oko 60 milijuna tona nesavršenih proizvoda, koji vrijede oko 160 milijardi dolara.

OSJEČKI VOLONTERI U AKCIJI: Ostacima hrane od svatova nahranili 37 obitelji, neki prvi puta jeli janjetinu

Pogubne brojke

No, to je samo mjera proizvoda koje odbijaju trgovine i ne ubraja voće i povrće koje uzgajivači ostavljaju na poljima i u skladištima jer znaju da ih neće moći prodati.

Kada se te dvije mjere pribroje, stručnjaci kažu da se pola svog proizvedenog voća i povrća jednostavno baca.

FRANCE-MIGRANTS-EU-GRANDE-SYNTHE

Na svjetskoj razini, ta brojka iznosi oko 30 posto uroda tj. 1,6 milijardi tona godišnje. Da se kutije odbačene hrane poslože jedna na drugu, dosegle bi mjesec i jednom ga obišle.

Odbačena hrana je i veliki problem za okoliš zbog metana koji nastaje raspadanjem te je odgovorna za oko 8 posto globalnog zagađenja, što je više od Indije i Rusije.

SVI RAZLOZI ZAŠTO VAM JE ZDRAVO FUJ: Umjetni okusi su razlog zašto mrzite zdravu hranu

Postoji li rješenje?

Osim zagađenju, bacanje hrane doprinosi i svjetskog gladi, a moguće je da bi problemi nestali kada bi nestalo pohlepe. Roger Gordon, koji se bavi spašavanjem odbačene hrane, tvrdi da bi povećanje količinu voća i povrća na tržištu automatski smanjilo cijenu i trgovcima godišnje oduzelo oko 250 milijardi dolara.

U konačnici se čini da je to samo još jedan način na koji se trgovci pokušavaju riješiti viška robe kako bi održali cijene. No, u sve više trgovina postoje police s ‘ružnim’ voćem i povrćem, najčešće po sniženim cijenama. Hoće li ovaj eksperiment uroditi plodom ili je kupcima stvarno bitniji izgled voćke od problema gladi i zagađenje, samo će vrijeme pokazati.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr