IMAJU LI ŠANSE

POKUŠAVAJU SPRIJEČITI TRUMPA DA DOĐE NA VLAST: ‘Izračunali smo koliko nam točno elektorskih glasova za to treba!’

Dvojica demokratskih elektora pozvala su kolege na blokadu izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a te na promjenu svog glasa.

Nakon što je više od četiri milijuna Amerikanaca potpisalo peticiju kojom traže od elektora da promijene svoje glasove te ih daju Hillary Clinton, dvojica demokratskih elektora, Bret Chiafolo iz Washingtona i Michael Baca iz Colorada, izračunala su kako je potrebno da samo 37 elektora odustane od svog glasa za Donalda Trumpa te odluku stavi na Predstavnički dom kongresa.

Još jedan elektor, također iz Washingtona, Robert Satiacum, podržava ovu inicijativu, piše IbTimes.

POLAKO, ON UOPĆE NIJE IZABRAN: Još uvijek je moguće da Donald Trump ne bude predsjednik SAD-a!

Reizbor kandidata

Američki izborni proces je drukčiji po tome što elektori izravno biraju predsjednika. U gotovo svim saveznim državama, elektor iz te države daje glas za onog kandidata koji je odnio pobjedu u toj državi.

Elektori Chiafolo i Baca tvrde kako ne traže da Clinton postane predsjednica nego će pokušati nagovoriti republikanske elektore da glasuju za Mitta Romneya ili Johna Kasicha koji su bili republikanski kandidati.

Prema posljednjem preprojavanju glasova, Trump je osvojio 290 elektorskih glasova, dok ih je Hillary Clinton osvojila 228, no Clinton je osvojila tzv. narodni glas, 61,04 milijuna, a Donald Trump je osvojio 60,4 milijuna takvih glasova.

Šanse su male

U nekim saveznim državama postoje jasni zakoni prema kojima elektori trebaju zadovoljiti narod i svoj glas dati onom kandidatu koji je osvojio većinu u toj državi. Druge elektore obvezuje stranačko opredjeljenje.

Obojica elektora priznaju da su slabe šanse da njihov pokušaj uspije, jer su posljednji izbori na kojima je više od jednog elektora promijenilo svoje mišljenje te nisu dali glas svom stranačkom kolegi bili 1872. kad je predsjednički kandidat Horace Greeeley umro nakon izbora.

Ukidanje elektorskog kolegija

Barca napominje da bi, čak i da ova inicijativa propadne, ovo mogao biti poticaj da se ukine elektorski kolegij s obzirom na to da su ovo već drugi izbori u 16 godina u kojima su demokrati dobili narodni glas, ali izgubili elektorski. Prvi su bili 2000. kad je Al Gore izgubio od Georgea Busha.

Elektorski kolegij sastaje se 19. prosinca.

Povratak na Net.hr