KAZNE SU BRUTALNE

POKUŠATE LI UNIJETI KINDER JAJA U SAD, NEĆETE SE DOBRO PROVESTI: Omiljeni dječji slatkiš tamo je ilegalan

Većina djece jednostavno obožava Kinder jaja, no mališani u SAD-u nemaju tu sreću da ih konzumiraju. Naime, Kinder jaja su ilegalna u toj zemlji, piše Independent.

Autorica teksta na Independentu slučaj Kinder jaja obradila je u svojem diplomskom radu. 1938. godine Zakon o hrani, lijekovima i kozmetici u tom se slučaju često citirao. Budući da je igračka spremljena unutar jajeta, njima je zabranjen ulaz u SAD.

Činjenica je da je zaista nemoguće da dijete proguta kapsulu u kojoj je sakrivena igračka, ako je uopće uspije otvoriti. Ipak, američka djeca nemaju priliku jesti slatkiš koji je mnogim Europljanima na neki način obilježio djetinjstvo.

Mars lobirao protiv Kinder surprisea

Zanimljiva je činjenica da je tvrtka Mars aktivno lobirala da se slatkiši s igračkama spremljenima na ovaj način zabrane u SAD-u. Primjerice, kada je Nestle 1997. pokušao izaći s takozvanim ‘čarobnim čokoladnim lopticama’, Mars je promovirao civilnu akciju kako bi spriječio proizvod da dospije na police trgovina.

Pokušate li prokrijumčariti Kinder jaja u SAD, nećete se dobro provesti. Autorica je navela i primjer. Njezini prijatelji pokušali su prenijeti deset Kinder jaja u SAD. Granična policija ne samo da je oduzela jaja, već su obitelji naplatili i kaznu od 1.200 dolara po jajetu.

Amerikanci imaju alternativu

SAD ne dozvoljava stvari spremljene u hranu, no to je jedino slučaj ako se taj predmet ne vidi izvana.

Postoji proizvod sličan Kinder jajetu, a u SAD-u nije zabranjen. Radi se također o čokoladnom jajetu s igračkom, no ona je spremljena unutar kapsule kroz koju je vidljivo da se unutra nalazi nekakva igračka.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr