PITANJE KOJE SE NAMEĆE

POKUŠAJ PUČA IZAZVAO STREPNJU: Jesu li američke nuklearne bombe u Turskoj sigurne?

Dok se Turska bavi posljedicama neuspjelog vojnog udara, krhkost te zemlje i njena blizina području koje nadzire tzv. Islamska država nameću pitanja o sigurnosti američkog nuklearnog oružja koje je ondje stacionirano.

Većina stručnjaka vjeruje da su SAD zbrinule 50 svojih nuklearnih bombi instaliranih u zračnoj bazi Incirlik u Turskoj. Riječ je o taktičkim nuklearnim bombama B-61 koje datiraju još iz doba Hladnog rata, piše CNN.

Baza Incirlik odmah je izolirana

“Javna je tajna da su bombe u bazi Incirlik”, kazao je za CNN Joshua Walker, stručnjak za američko-turske odnose.

Čim je u petak navečer počeo pokušaj vojnog udara, turske su vlasti okružile bazu, prekinule joj napajanje strujom i privremeno zatvorile zračni prostor oko Incirlika.

Incirlik je zajednička američko-turska zrakoplovna baza osnovana 1950. godine na jugoistoku Turske. Ta je baza imala ključnu ulogu u borbi protiv ISIS-a jer su iz nje Sjedinjene Države pokretale zračne udare u Siriji.

AMERIKANCI IZ TURSKE BAZE UKLANJAJU 50 NUKLEARNIH BOMBI? ‘Moramo reagirati prije nego nešto gadno krene po zlu’

Pentagon: Američko oružje u sigurnim rukama

I dok Pentagon službeno ne želi potvrditi prisutnost nuklearnog oružja u bazi Incirlik, američki dužnosnici kažu kako je cjelokupno američko oružje u Turskoj u sigurnim rukama.

“Poduzeli smo sve potrebne korake kako bismo bili sigurni da je u Turskoj sve pod kontrolom”, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Pentagona Peter Cook. Također, nema naznaka da su američki vojni djelatnici ili tehnički stručnjaci otišli u Tursku kako bi osigurali daljnji nadzor nuklearnog oružja ili ga, zbog sigurnosti, premjestili izvan Turske.

No, čak i da se to dogodilo, bila bi to vrlo tajna operacija za koju bi, osim američkog predsjednika, znao uski krug ljudi.

DRAMA U TURSKOJ: ‘Pokušaj vojnog udara možda je bio insceniran! Demokracija se ne može postići vojnom akcijom’

Bombe neupotrebljive bez aktivacije iz Washingtona

Dok su američki zrakoplovi, oružje i osoblje u Incirliku u zasebnom dijelu baze od onog odakle su u petak navečer djelovale turske snage, nekoliko sati nakon pokušaja puča, SAD su podigle sigurnost svojih 2700 vojnika i vojnog osoblja na najvišu razinu. Američki dužnosnici kažu kako je razina sigurnosti u američkom dijelu baze bila podignuta zbog sveukupne sigurnosti, a ne zbog nuklearnog oružja.

Walker, koji je bio službenik u američkom veleposlanstvu u Ankari, napominje kako je zabrinutost za sigurnost nuklearnog oružja u Incirliku ipak pretjerana jer riječ je o oružju koje i u takvim situacijama može biti aktivirano jedino iz Washingtona kako bi uopće moglo bilo upotrebljivo.

“Bombe su ondje (u Incirliku) još od Hladnog rata kad su služile kao protuteža nadmoći sovjetskih konvencionalnih snaga”, kazao je za CNN Tom Collina, politički stručnjak iz Ploughshares fonda podsjećajući da je ista vrsta nuklearnog oružja još uvijek stacionirana i u Njemačkoj, Italiji i Nizozemskoj.

 

TKO SU VOĐE VOJNOG UDARA? Turci tvrde da iza puča stoje dvojica uglednih generala i Erdoganov zakleti neprijatelj

Zastarjele i ‘neupotrebljive’ bombe?

U Njemačkoj su upotrebljivost tog oružja doveli u pitanje i najviši dužnosnici. Primjerice, ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier još je 2009. kazao za Spiegel da je “to oružje danas zastarjelo” i da će Njemačka “tražiti da bombe budu uklonjene”.

Walker pak napominje kako se te bombe u Turskoj doživljavaju kao jedna od glavnih prednosti članstva u NATO savezu jer su dio tzv. nuklearnog kišobrana.

Collina pak podsjeća kako ovo nije prvi put da raste zabrinutost oko sigurnosti nuklearnog oružja u članicama NATO-a te podsjeća da je u Turskoj izveden vojni udar 1971., a u Grčkoj 1967. godine. A kad su se te dvije članice NATO-a sukobile zbog Cipra 1974. SAD su povukle svoje nuklearno oružje iz Grčke, dok su bombe u Turskoj učinile privremeno neupotrebljivima.

Povratak na Net.hr