OBRATIO SE I BIDEN

POKOPALI GEORGEA FLOYDA, VELEČASNI UPUTIO POZIV AMERIKANCIMA: ‘Prva stvar koju trebamo učiniti je počistiti Bijelu kuću’

Borac za građanska prava, velečasni  Al Sharpton nazvao je Floyda “običnim bratom” kojega je Bog odabrao da “bude temeljni kamen pokreta koji će promijeniti svijet”

George Floyd, crnac čija je smrt pod koljenom bijelog policajca zapalila prosvjede protiv rasne nepravde, postao je temeljni kamen pokreta koji će promijeniti svijet, rečeno je na njegovu pogrebu s kojeg nisu izostale ni političke poruke, prenose agencije u srijedu.

U obredu koji je uživo prenosila svaka veća američka televizijska mreža iz crkve u Houstonu, obitelj, svećenici i političari pozvali su Amerikance da tugu i bijes zbog njegove smrti pretvore u trenutak kojim će naciju donijeti  preokret.

Pogreb je održan dva tjedna nakon prosvjeda koji su zapalili Ameriku nakon objave videozapisa prolaznice koja je svjedočila kako se 46-godišnji Floyd borio za život dok ga je koljenom gotovo devet minuta pritiskao bijeli policajcac oglušujući se o njegove vapaje “ne mogu disati”.

U HOUSTONU ISPRAĆAJ GEORGA FLOYDA: ‘Ne možemo se više okretati od rasizma koji ranjava naše duše’

‘Sve dok budem disala, borit ću se za pravdu’

Te su riječi postale leitmotiv za prosvjede diljem svijeta protiv rasne nejednakosti, ali i druge nepravde uperene protiv etničkih i manjinskih skupina.

“Ne mogu disati. Sve dok budem disala,  borit ću se za pravdu”, rekla je Floydova nećakinja Brooklyn Williams u govoru kojim je ušla u politički teren. “To nije bilo ubojstvo, već zločin iz mržnje”, rekla je Wiliams, jedna od nekoliko rođaka koji su govorili na pogrebu u crkvi.

Neki kažu učinimo Ameriku ponovno velikom”, rekla je Williams, misleći na slogan iz izborne kampanje predsjednika Donalda Trumpa da bi  zatim zapitala “Ali kada je to Amerika bila velika?”.

Borac za građanska prava, velečasni  Al Sharpton nazvao je Floyda “običnim bratom” kojega je Bog odabrao da “bude temeljni kamen pokreta koji će promijeniti svijet”.

Sharpton je najavio da će Floydova obitelj predvoditi marš u Washingtonu 28. kolovoza na 57. godišnjicu slavnog govora Martina Luthera Kinga “Sanjam”, a koji je ubijen 1968.

NI POLICIJSKI SAT IH NIJE SPRIJEČIO: Tisuće ljudi na komemoraciji za Georgea Floyda

Politička nota

“Prva stvar koju trebamo učiniti je počistiti Bijelu kuću”, rekao je velečasni Bill Lawson i pozvao Amerikance da “glasaju”.

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden obratio se videoporukom prikazanom na službi u crkvi i poručio “Kada bude pravde za Georgea Floyda, bit ćemo istinski na putu prema rasnoj pravdi u Americi”.

“Ne možemo se više okretati od rasizma koji ranjava naše duše”, kazao je bivši potpredsjednik iz mandata Baracka Obame i zapitao “Zbog čega se u ovoj zemlji previše crnih Amerikanaca ujutro diže s mišlju da bi mogli umrijeti samo zbog toga što žive svoj život”, upitao se u videu.

Više demokratskih zastupnika govorilo je u crkvi Fountain of Praise u Houstonu, dajući ispraćaju i političku notu.

Dva stola za registraciju birača bila su postavljena ispred crkve.

TISUĆE ODALE POČAST GEORGEU FLOYDU: Policajcu koji ga je usmrtio sudac povisio jamčevinu; ‘Trump sada priprema nekoliko prijedloga’

Obitelji drugih crnaca koje su ubili bijeli policajci

Na ispraćaju u crkvi bili su i članovi obitelji nekoliko crnaca koje su ubili bijeli policajci ili bijeli civili. Tako je bila prisutna majka Erica Garnera, Njujorčanina koji je također ubijen u policijskoj intervenciji, kao i obitelj Ahmauda Arberyja, 25-ogodišnjaka iz Georgije ubijenog u veljači na joggingu.

Njujorški gradonačelnik Bill de Blasio rekao je u utorak da će grad preimenovati pet ulica u Black Lives Matter, a njujorška burza održala je 8 minuta i 46 sekundi šutnje, upravo koliko je trajao policijski zahvat nad Georgeom Floydom.

Floydova smrt i reakcije na pljačke i palež koji su pratili uglavnom mirne prosvjede zadnjih dana u Americi gurnuli su predsjednika Donalda Trumpa u najveću do sada krizu zbog njegovih stajališta.

Republikanac Trump opetovano je prijetio da će vojsku izvesti na ulice da smiri prosvjede te se uglavnom fokusirao u toj krizi na vraćanje zakona i reda na ulicama izbjegavajući pozabaviti se korijenom problema koji je izazvao prosvjede, piše agencija Reuters.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr