MEKSIČKO PODZEMLJE

POKOLJI, KORUPCIJA I DROGA: Kako je bivši policajac uspio izgraditi narko-imperij

Manje od četiri godine trebalo je slaboj poznatoj narko bandi pod vodstvom bivšeg policajca da dostigne mafijašku organizaciju zloglasnog El Chapa.

Nekada su bili podanici kartlea Sinaloa kojem je na čelu bio Joaqim Guzman, poznati El Chapo, a sada su, u manje od četiri godine djelovanja, uspjeli formirati kartel koji će na staze stare slave pokušati vratiti zloglasni kartel Jalisco.

EL CHAPA VRATILI U ISTI ZATVOR: Pogledajte pod kakvim nadzorom sada živi

Oni se zovu CJNG ili Kartel Jalisco Nove Generacije, a na čelu im je bivši policajac Nemesio Oseguera zvani El Mencho. Novi kartel uspio je izrasti u pravi narko imperij i sada je na putu preuzimanja posla od Sinaloe, piše Reuters.

MEXICO-VIOLENCE-KIDNAPPING-GUZMAN-SON

Upravo ova situacija jasno ocrtava koliko lako dođe do izmjene snaga na čelu narko biznisa koji je u Meksiku vrijedan na milijarde dolara.

Predsjednik u problemima

Pokušavajući doći do vrha narko piramide, CJNG je putem činio brojne pokolje što je dovelo so rekordnog broja ubojstava u zemlji za vrijeme predsjednika Enriquea Pene Nieta koji se po dolasku u ured 2012. godine zakleo smanjiti stopu nasilja u državi.

Pena Nieto je, kako se činilo uspio u svom naumu, budući da su 33 mafijaška šefa, od njih 37 sada u zatvoru ili tri metra pod zemlju, no broj od 3800 ubojstva u srpnju i kolovizu pokazuju ranjivost njegove vlade u situaciji u kojoj se novi kartel uzdiže na narko sceni.

I policija im u džepu

Dodatni problem za Pena Nietu jest činjenica da je policija lako potkupiva, baš kao i javni dužnosnici. Procjenjuje se da svaki peti državni dužnosnik surađuje s mafijom.

TUTA DOLIJAO Uhićen jedan od najtraženijih narkobossova

Pripadnici novog kartela zanat su brusili pod El Chapom pa su tako i nastavili s tehnikama zastrašivanja, potplaćivanjem policije i eliminiranjem onih koji im se nađu na putu. Stručnjaci za sigurnost kažu kako im je plan preuzeti Sinaloine rute za krijumčarenje droge.

MEXICO-VIOLENCE-KIDNAPPING-GUZMAN-SOON

Prema nekim informacijama, CJNG je već postao glavni dobavljač kristalnog metamfetamina u SAD, što im je ujedno i dodatni poticaj da maknu s puta sve koji im stoje na putu preuzimanja meksičkog podzemlja.

Povratak na Net.hr