POTRESNE ISPOVIJESTI

POKAJALE SE JER SU POSTALE MAJKE: ‘Ne mogu više… Mislim da ću ostaviti i muža i dijete’

Nedavna studija koju je objavila Orna Donath, sociologinja s Ben-Gurion univerziteta u Izraelu, u koju se bile uključene 23 žene, pokrenula je žestoku lavinu komentara i debata s obzirom na to kako su rezultati pokazali da su sve majke do neke mjere požalile jer su rodile.

Za žene koje se bore s osjećajem krivice i pokajanja, internet je oaza mira gdje mogu anonimno govoriti i razmjenjivati iskustva s drugim majkama, piše Haaretz.

Stranica na Facebooku je posvećena ženama koje osjećaju kajanje zbog toga što su postale majke.

Pokajala se…

Jedna anonimna majka i domaćica dvoje djece u dobi od 4 i 7 godina napisala je kako se debelo pokajala.

SKUPILE SU HRABROST I PRIZNALE: ‘Kajemo se što smo rodile i postale majke!’

“Volim svoju djecu, ali nisam sretna. Uzeli su mi slobodu, ne mogu naći posao, a moj muž jedva zarađuje dovoljno za nas četvero. Bila sam stjuardesa, slobodna kao ptica, a sada jedino što radim je obavljanje beskonačnog broja kućanskih obaveza”, napisala je na Facebooku.

Druga majka napisala je kako se muči s trogodišnjom kćeri koja ima problema sa spavanjem, a situacija je došla do usijanja kada je od stresa zbog kćeri, i ona oboljela.

“Nemamo život. Suprug mi pomaže, ali nećemo moći dugo ovako. Nemamo obitelj ni prijatelje, nemamo nikakvu podršku”, stoji u objavi.

‘Nedostaje mi moj stari život’

Pored Facebook stranica za podršku, postoji i Mumsnet, napopularnija mreža za majke u Velikoj Britaniji.

“Nedostaje mi moj stari život. Suprug je želio dijete i odgađala sam trudnoću koliko sam mogla, znajući da to nije za mene. Na kraju sam ipak popustila i rodila dijete. Mislila sam da ću se snaći, ali život mi se okrenuo naopačke. Mislim da ću ostaviti i muža i dijete”, napisala je jedna majka na Mumsnetu.

Jedna žena je napisala kako se i nekoliko godina nakon što je dobila dijete, ne može pomiriti sa činjenicom da je majka, upravo zato što ne želi biti majka i nema načina kako to objasniti.

SUROVA ISTINA: Ovako zapravo izgledaju mame netom nakon poroda

Robin Simon, profesor sociologije s Wake Forest Sveučilišta, koji se specijalizorao za efekte koje roditeljstvo ostavlja na mentalno zdravlje, kazao je kako je ženama teško izraziti prave osjećaje jer se ona kose s ‘društveno prihvatljivim normama o svetosti majčinstva’.

Pogrešno je osuđivati takve ljude, jer se njihovi osjećji žaljenja mogu samo pogoršati. Potreban je razgovor s profesionalcima.

Povratak na Net.hr