SMRTNA KAZNA

POGUBLJEN ZBOG UBOJSTVA TRI ŽENE: Ubrizgana mu je smrtonosna injekcija, a on se okrenuo prema obitelji i izgovorio posljednje riječ

Američki Vrhovni sud dozvoljava provođenje 13. pogubljenja pod upravom predsjednika Donalda Trumpa

Dustin Higgs (48) u subotu je pogubljen u američkoj saveznoj državi Indiani, javljaju američki mediji. Trinaesta je to i posljednja osoba pogubljena za vrijeme mandata Donalda Trumpa.

Higgs je osuđen na smrt 2001. zbog otmice i ubojstva tri žene u saveznom rezervatu divljih životinja u Marylandu 1996.,

Higgs je proglašen mrtvim u 1:23 sati po lokalnom vremenu, prenosi Associated Press. “Volio bih reći da sam nevin čovjek. Nisam naredio ubojstva”, rekao je Higgs uoči pogubljenja, prije nego što mu je pentobarbital ubrizgan u venu.

Alexa Cave, Higgsova sestra, putovala je u Terre Haute sa svojim punoljetnim sinom kako bi bila svjedokom ako se pogubljenje nastavi, i rekla da se moli da ga nešto odgodi. Život u zatvoru bila bi pravednija kazna, rekla je, dodajući da s njim razgovara telefonom više puta tjedno. Nakon što mu je pentobarbital ubrizgan u venu, Higgs je pogledao prema članovima svoje obitelji te im rekao “volim vas”.

Odgađana pogubljenja zbog koronavirusa

Odvjetnici Higgsa smatrali su da u njegovom slučaju ima temelja za pomilovanje te se proces produljio do ove godine. Također, Higgs je sudu rekao da će njegovo pogubljenje biti osobito okrutno jer je obolio od koronavirusa te će mu oštećenja na plućima u kombinaciji sa smrtonosnim injekcijama pentobarbitala stvoriti osjećaj utapanja. No, Vrhovni sud odbio je naredbu saveznog suca u Washingtonu da se pogubljenje odgodi na nekoliko tjedana kako bi Higgsova pluća zacijelila.

Ministarstvo pravosuđa pogubilo je Coreya Johnsona u četvrtak navečer, a nakon što je Američka unija za građanske slobode (ACLU) tužila u ime drugih zatvorenika u zatvorskom kompleksu, savezni sudac u Indijani presudio je da se pogubljenja Johnsona i Higgsa može nastaviti samo ako je američki Biro za zatvore provodio nekoliko mjera za zaustavljanje širenja covida-19.

Jedna od mjera koju je naredila sutkinja Jane Magnus-Stinson bila je i da službenici zatvora i izvršenja poštuju “zahtjeve za maskom”, ali svjedoci medija i Johnsonov duhovni savjetnik, velečasni Bill Breeden, koji je bio uz Johnsona, rekao je da je barem jedan od dvojice američkih dužnosnika u soba nije imala masku mnogo minuta.

ACLU je zatražio od suca da zaključi Biro zatvora zbog nepoštivanja suda i naredi da se Higgsovo izvršenje zaustavi. Na pitanje zašto se to ne smije smatrati nepoštivanjem, Zavod za zatvore reagirao je u četvrtak navečer rekavši da “zahtjevi za maskom” nisu jasno definirani te da je neophodno da službenici uklone ili ne nose masku zbog “jasne komunikacije”.

AMERIKA SMAKNULA PRVU ŽENU NAKON 68 GODINA: Osuđena za monstruozan zločin; Obrana: ‘Djetinjstvo joj je bilo jezivo’

PRVO POGUBLJENJE U SAD U 17 GODINA: Bijeli rasist, ubojica tročlane obitelji, usmrćen injekcijom

Povratak na Net.hr