Fatalno testiranje

POGREŠKA U FRANCUSKOJ: Jedan gotovo umro, a još petero u bolnici nakon testiranja lijeka na bazi kanabisa

Jedna je osoba “klinički mrtva”, a još ih je pet hospitalizrano kao rezultat testiranja lijekova na bazi kanabisa u Francuskoj.

Francusko ministarstvo zdravstva izjavilo je kako se dogodila “ozbiljna nesreća” ovog četvrtka i naredilo hitno zaustavljanje testiranja. U izjavi nije navedeno ime lijeka ali lokalni mediji tvrde kako se radi o analgetiku na bazi kanabisa.

Lijek je prolazio kroz prvu fazu kliničkog testiranja kod licenciranog privatnog europskog laboratorija koji je specijaliziran za takva klinička ispitivanja, izjavilo je francusko ministarstvo.

Testiranje je trebalo procijeniti “sigurnost, toleranciju i farmaceutske osobine molekule” kod zdravih dobrovoljaca.

Marisol Touraine, francuska ministrica zdravstva, otputovala je u Rennes, u Bretagni, na zapadu Francuske, gdje su smješteni članovi ispitne grupe. Jedan od šest dobrovoljnih članova grupe trenutno je na intenzivnoj njezi u lokalnoj  Sveučilišnoj bolnici, a i ostalih pet oboljelih tamo su smješteni.

Francuska agencija za lijekove (ANSM) otvorila je istragu o laboratoriju.

Osoba koja je u komi prve simptome je počela osjećati još prije nekoliko dana, a njena rodbina ističe kako je ranije bila “savršenog zdravlja”.

The Independent/Danas.hr

Povratak na Net.hr