POGORSANJE ODNOSA Venezuela zabranila ulazak Georgeu W. Bushu

Venezuela je uhitila nekoliko americkih drzavljana pod optuzbom za spijunazu i zabranila ulazak bivsem predsjedniku Georgeu W. Bushu, a oporba je novo pogorsanje odnosa s Washingtonom nazvala dimnom zavjesom kojom vlada zele skrenuti pozornost s katastrofalnog stanja u zemlji.

U subotu je venezuelski predsjednik Nicolas Maduro optuzio Sjedinjene Drzave za terorizam.

“Skupina politickih celnika Sjedinjenih Drzava prekrsila je ljudska prava bombardirajuci” zemlje poput Sirije, Iraka i Afganistana i “nece moci, zato sto su teroristi, uci u Venezuelu”, rekao je, a prenosi agencija AFP.

U Venezuelu nece moci uci politicari kao sto su bivsi predsjednik George W. Bush, bivsi potpredsjednik Dick Cheney te dvojica republikanskih zastupnika u americkom Kongresu Bob Menendez i Marco Rubio, najavio je predsjednik.

Rekao je da su vlasti uhitile americkog pilota i jos nekoliko Amerikanaca koji su “spijunirali”.

Zadnjih tjedana Maduro, koji je dugo u losim odnosima s Washingtonom, optuzuje SAD da ga zeli svrgnuti, sto Washington odbacuje.

“Da bismo zastitili nasu zemlju (…) odluceno je uspostaviti obvezni vizni rezim za sve americke gradane koji udu u Venezuelu”, rekao je Maduro i zatrazio smanjenje broja zaposlenika americkog veleposlanstva u Caracasu sa 100 na 17.

U prosincu je SAD uveo sankcije, napose ogranicenje u izdavanju viza i u nekim slucajevima zamrznuo je imovinu venezuelskih celnika optuzenih za krsenje ljudskih prava i korupciju.

Odnosi dviju zemalja napeti su od doba pokojnog socijalistickog lidera Huga Chaveza, koji je nakratko bio svrgnut drzavnim udarom 2002., sto je tadasnja vlada Georgea W. Busha podrzala, ali se i povukla kada se Chavez vratio na vlast, pise Reuters.

Madurovi politicki protivnici u domovini njegove optuzbe na racun SAD-a drze dimnom zavjesom kojom zeli skrenuti pozornost javnosti s teske gospodarske krize u toj velikoj izvoznici nafte. Venezuela je tesko pogodena padom cijena nafte zadnjih devet mjeseci.

Povratak na Net.hr