banner

Pogledajte novu naslovnicu tjednika Charlie Hebdo

Francuski satirički tjednik Charlie Hebdo opet je na naslovnici novog broja koji izlazi u srijedu nacrtao proroka Muhameda koji drži natpis “Ja sam Charlie”, uz tekst “Sve je oprošteno”.

Tjednik Charlie Hebdo koji se na meti islamista našao upravo zato što je često crtao Muhamedove karikature, prikazuje na naslovnici uplakanog proroka u bijelom koji u rukama drži papir na kojemu piše “Ja sam Charlie”, što je međunarodni slogan sudionika prosvjeda protiv napada održanog u nedjelju u Parizu.

Iznad karikature koju potpisuje Luz stoji naslov “Sve je oprošteno”, po preslici koju je AFP dobio u ponedjeljak navečer.

Ovaj broj na kojemu su radili preživjeli članovi redakcije – Luz je među njima – izaći će u tri milijuna, umjesto u uobičajenih 60.000 primjeraka, bit će preveden na 16 jezika i prodavat će se u 25 zemalja.

Budući da je distributer lista zatrpan zahtjevima iz Francuske i iz inozemstva, ovaj broj će se tiskati u 3 milijuna primjeraka, iako je prvo bio predviđen milijun primjeraka lista.

‘Nećemo popustiti’

“Već 22 godine nema broja u kojem nismo objavljivali karikature pape, Isusa, svećenika, rabina, imama i Muhameda i bilo bi čudno da ih nema” i u ovome broju, rekao je Richard Malka, glasnogovornik tog tjednika.

“Nipošto nećemo popustiti, inače sve ne bi imalo smisla. Stanje duha ‘Ja sam Charlie'” uključuje i “pravo na uvredu”, istaknuo je.

Malka je u razgovoru za radio Europe 1 odlučno odbio optužbe za islamofobiju, rekavši da Charlie Hebdo nije “nasilan, nego nepristojan” list.

Na rubu stečaja

U napadu dvojice francuskih džihadista na list u srijedu ubijeno je 12 ljudi, među kojima sedmero članova redakcije Charlieja Hebdo.

Tjednik je prije napada bio na rubu stečaja zbog slabe prodaje. U studenome je uputio poziv za donacije, ali je pod kraj godine uspio prikupiti tek nekoliko desetaka tisuća eura, a trebao mu je milijun.

Povratak na Net.hr