ZID TUGE I BOLI

POGLEDAJTE NASLOVNICU NEW YORK TIMESA: Otisnuli su pola milijuna crnih točkica, a razlog je pretužan 

New York Times uz svoju vizualno dramatičnu naslovnicu piše kako je broj umrlih od bolesti Covid-19 u SAD-u premašio ukupan broj poginulih Amerikanaca na ratištima u Prvom i Drugom svjetskom ratu te u Vijetnamskom ratu

Jučerašnje tiskano izdanje New York Timesa (NYT) osvanulo je s neobičnom naslovnicom. Naime, središnji dio naslovnice zauzima, kako su napisali, zid boli satkan od pola milijuna crnih točkica. Svaka točkica predstavlja jednog umrlog Amerikanca od Covida-19.

Broj umrlih od Covida premašio broj poginulih na bojištima

New York Times piše kako je broj umrlih od bolesti Covid-19 u SAD-u premašio ukupan broj poginulih Amerikanaca na ratištima u Prvom i Drugom svjetskom ratu te u Vijetnamskom ratu.

Prva verzija ove grafike objavljena je u online izdanju NYT-a potkraj siječnja, nakon četiri najsmrtonosnija pandemijska tjedna, kada je broj umrlih od Covida-19 u SAD-u bio oko 425.000. Grafički urednici Lazaro Gamio i Lauren Leatherby, ucrtali su točkice tako da se kronološki protežu niz dugačak svitak, od prvog zabilježenog smrtnog slučaja do 497.380 koliko ih je bilo u subotu u 22 sata navečer.

Vizualizacija pogubnog djelovanja pandemije

Naslovnica je iskorištena kako bi se vizualiziralo pogubno djelovanje pandemije u SAD-u. Kada je u svibnju prošle godine broj žrtava Covida-19 u SAD-u dosegao 100.000, NYT je na naslovnici otisnuo imena svih.

Od početka pandemije, grafički urednici NYT-a neprestano rade na onome što interno nazivaju “stanjem virusa” nastojeći pružiti vizualne slike koje će predočiti razmjere pandemije i dati kontekst rastućem broju smrtnih slučajeva.

 

Povratak na Net.hr