KLJUČNI OBRAČUN

POČELA VELIKA BITKA, ISIS SE UKOPAO I ČEKA OFENZIVU: ‘Na ulicama sve vrvi od zamki, aktivirali su i odrede samoubojica!’

Ofenziva iračkih snaga kojom se želi preuzeti kontrola nad Mosulom od Islamske države mogla bi trajati tjednima, a moguće i dulje, kazao je danas visoki američki zapovjednik.

Irački premijer Haider al-Abadi objavio je u noći na ponedjeljak kako je počela bitka za Mosul.

“Ta operacija kojom se želi ponovno preuzeti kontrola nad drugim gradom u Iraku vjerojatno će trajati tjednima, moguće i dulje”, upozorio je general Stephen Townsend, novi zapovjednik međunarodne koalicije za borbu protiv IS-a predvođene SAD-om.

“Bitka će biti duga i teška ali Iračani su se pripremili i mi smo uz njih”, naglasio je.

BITKA ZA MOSUL: Počela velika vojna operacija protiv Islamske države

Turski vojni izvor objavio je u ponedjeljak da oko 3000 iračkih vojnika koje je obučila Turska u kampu Bašika sudjeluje u operaciji.

Turska je u sukobu s iračkom središnjom vladom oko nazočnosti turskih snaga u Bašiki i oko toga toga tko bi trebao sudjelovati u operacijama u Mosulu.

“Oko 3000 vojnika trenutačno sudjeluje u operaciji. Druga polovica se drži u pričuvi”, rekao je izvor za Reuters. Zasad u akcijama ne sudjeluje turska vojska, “ali se razvoj događaja vrlo pomno prati”, dodao je.

NAJUGROŽENIJI DJECA I STARCI: Nakon početka bitke, strahuje se za milijun i pol stanovnika Mosula

Postavili zamke i aktivirali odrede bombaša samoubojica

Džihadisti Islamske države utvrdili su obrambene položaje u Mosulu i spremno čekaju ključnu bitku za taj strateški važan irački grad.

Nekoliko izvora kaže da su i sami stanovnici započeli s otporom, navodno pale ISIS-ova vozila i džihadistima kradu oružje. Ova izvješća i dalje nisu potvrđena. Uz to, informacije koje cure od stanovnika iračkog grada govore da su džihadisti minirali mostove, postavili bombe u iskopanim rupama na ulicama. Navodno su aktivirali i cijele odrede bombaša samoubojica. Nekoliko dijelova grada je ograđeno betonskim zidovima kako bi preusmjerili stanovnike u područja gdje ih džihadisti mogu iskoristiti kao žive štitove.

Tekstualne poruke i fotografije ustupljene Reutersu pokazuju da su džihadisti iskopali cijeli niz podzemnih tunela za zaštitu i transport opreme, oružja i boraca. Iskopali su obrambene jarke i ispunili ih naftom.

Američka vojska strahuje da bi džihadisti mogli pribjeći i kemijskom ratovanju, stoga su iračkim trupama podijelili 50.000 gas maski.

‘RECITE DJECI DA JE SVE TO IGRA’: Iračka vojska bacila tisuće letaka na Mosul, silovita ofenziva samo što nije počela!

Ključno uporište ISIS-a od 2014.

Mosul, drugi najveći grad u Iraku koji se nalazi na sjeveru zemlje, pod kontrolom je Islamske države od lipnja 2014. godine, a prije sukoba u gradu je živjelo oko dva milijuna stanovnika. To je ključno uporište IS-a u Iraku u kojem je lider džihadista Abu Bakr al-Bagdadi javno proglasio kalifat u lipnju 2014. za teritorije koje su osvojili u Iraku i Siriji. Otad su uz pomoć Irana i međunarodne koalicije predvođene SAD-om iračke snage nanovo preuzele kontrolu nad velikim dijelom teritorija koji je bio zauzeo IS.

Američki ministar obrane Ash Carter rekao je da je operacija ključna za pobjedu nad Islamskom državom.

“Ovo je odlučujući trenutak u kampanji kojom se želi IS-u nanijeti konačni poraz”, rekao je u priopćenju. “Uvjereni smo da će naši irački partneri pobijediti zajedničkog neprijatelja i osloboditi Mosul i ostatak Iraka od IS-ove mržnje  i brutalnosti”, dodao je.

RAZOTKRILA IH PORUKA NA MOBITELU: Propala pobuna koja je mogla zariti nož u srce surove zločinačke kvazi-države

Bojazan za sigurnost 1,5 milijuna ljudi

Pomoćnik glavnog tajnika UN-a za humanitarna pitanja i pomoć izrazio je veliku zabrinutost za sudbinu civila u Mosulu, nakon što je objavljeno da je počela vojna operacija za preuzimanje tog grada iz ruku Islamske države.

Borba za preuzimanje kontrole nad iračkim gradom Mosulom od džihadista mogla bi pokrenuti humanitarnu krizu bez presedana, strahuju Ujedinjeni narodi.

“Iznimno sam zabrinut za sigurnost oko 1,5 milijuna ljudi koji žive u Mosulu a koji bi mogli biti pogođeni vojnim operacijama kojima se želi preuzeti grad iz ruku Islamske države”, rekao je Stephen O’Brien.

Povratak na Net.hr