NE ŽELI LOCKDOWN

‘POBJEDU NAD PANDEMIJOM PROGLAŠAVAMO U TRAVNJU’; Orban tvrdi da cjepivo u Mađarksu stiže krajem prosinca ili početkom siječnja

Orban želi izbjeći novi lockdown nakon što je onaj proljetos imao velike posljedice za gospodarstvo

Prva pošiljka cjepiva protiv koronavirusa doći će u Mađarsku krajem prosinca ili početkom siječnja, najavio je u petak mađaraki premijer Viktor Orban. Orban je izjavio za državni radio da vlada pregovara o cjepivu i s Kinom i Rusijom, što bi omogućilo da Mađarskoj budu dostupna dva ili tri cjepiva u proljeće. Zemlja će vjerojatno moći “proglasiti pobjedu nad pandemijom” u travnju iduće godine. Još uvijek nema cjepiva protiv koronavirusa, iako se diljem svijeta razvija njih dvjestotinjak, a rezultati zadnjih faza ispitivanja za prva od njih očekuju se do kraja 2020.

Orbanova vlada nije ograničila masovna okupljanja, škole normalno rade, a trgovine su otvorene. Na nogometnim utakmicama dopušteni su gledatelji. Orban je rekao za radio da će od ponedjeljka strogo kažnjavati oni koji krše pravila o nošenju maski te da će vlasti zatvoriti restorane i trgovine ako bude potrebno.

“Smatram da je ključno poštivanje postojećih pravila… i da se maske moraju nositi”, istaknuo je premijer dodavši da ima dovoljno bolničkih kreveta i respiratora za oboljele od covida-19.

Liječnici traže strože mjere, Orban ne želi lockdown

Mađarska liječnička komora pozvala je u utorka vladu da ograniči radno vrijeme restorana i ponovno odredi posebne sate za odlazak starijih građana u trgovine dok broj zaraženih i hospitaliziranih raste. Vlada nije poslušala te prijedloge. Orban želi izbjeći novi lockdown nakon što je onaj proljetos imao velike posljedice za gospodarstvo.

U četvrtak je broj slučajeva koronavirusa u Mađarskoj porastao na 68.127 a još 56 ljudi je umrlo, tkao da je broj mrtvih sada 1634. U bolnicama je 3197 oboljelih od covida-19.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr