Cirkuska predstava

POBJEDA AUTSAJDERA I ZABRINJAVAJUĆE UPOZORENJE: ‘Trump se može dogoditi i Europi’

Uvaženi hrvatski stručnjak upozarava kako se lako može dogodoiti i da u Europi pobijedi netko potpuno van establišmenta, no otkrio i kako će se ‘Trumov’ SAD postaviti u međunarodnoj politici.

Komentirajući za HRT kako je moguće da pobijedi netko tko je gubio po gotovo svim anketama,  prof. dr.sci. Radovan Vukadinović iz Centra za međunarodne studije rekao je kako će ova pobjeda izazvati čitav niz analiza s pitanjem kako to da čovjek koji ne dolazi iz političkog establišmenta pobijedi protukandidatkinju s razgranatom mrežom, velikim financijama i političkom karijerom. “Pridonijelo je i veliko nezadovoljstvo postojećom administracijom – to je baza iz koje je Trump crpio snagu” dodao je profesor.

KAKO SU ANKETE MOGLE TOLIKO PROMAŠITI U VEZI S TRUMPOM: Američki statistički guru ih satrao jednom ubojitom riječju

Kampanja je bila cirkuska predstava

Komentirajući Trumpove pomirljive izjave, Vukadinović je rekao kako su one izrečene u jeku kampanje većim dijelom bile velika cirkuska predstava. Iako nije predočio nikakav konkretan program, bit će ga teško prozivati da svoja obećanja realizira točku po točku. No, dio obećanog morat će ostvaritit, mišljenja je profesor.

Istaknuo je kako Amerika s Trumpom neće odustati od globalnog vodstva. “Postoji permanentna želja da ni jedna sila ne bude tako snažna kao Amerika i to će uspjeti zadržati”, dodao je. “Predsjednik nije sam; postoje i druge silnice koje određuju politiku” ističe.

Profesor Vukadinović je rekao kako se ovako što može dogoditi i Europi. “Treba imati procjenu postojećeg stanja u zemlji, treba vidjeti kako narod živi, kako diše. Amerika je ogromna zemlja, podijeljena zemlja. Trump je bio dovoljan atraktivan da pronađe ono što većina želi i treba. Trump se može dogoditi i u Europi”  naglasio je Vukadinović.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr