KONZERVATIVCI BIRAJU

PO DRUGI PUT U POVIJESTI: Ujedinjeno Kraljevstvo u rujnu će dobiti premijerku

Theresa May i Andrea Leadsom ostale su u utrci za buduću čelnicu konzervativaca i premijerku, nakon što je Michael Gove eliminiran iz konkurencije, objavio je BBC.

Nakon glasovanja konzervativnih zastupnika, ministrica unutarnjih poslova May (na fotografiji desno) završila je sa 199 glasova, ministrica energetike Leadsom s 84, a Gove, ministar pravosuđa, dobio je 46.

Oko 150.000 članova Konzervativne stranke izabrat će između May i Leadson u rujnu.

Petero kandidata krenulo u utrku za Cameronova nasljednika

Pobjednica će postati druga premijerka u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva, nakon Margaret Thatcher.

David Cameron podnio je ostavku nakon što je na referendumu 23. lipnja većina Britanaca glasovala za izlazak iz Europske unije, jer je on zastupao suprotno stajalište.

U početku je za njegova nasljednika u utrci bilo petero kandidata – bivši ministar obrane Liam Fox koji je prvi ispao, ministar rada i mirovinskog sustava Stephen Crabb drugi, a sada je ispao i ministar pravosuđa.

May obećala ujediniti torijevce

Govoreći nakon što su objavljeni rezultati, May je rekla da je dobila potporu svih krila konzervativne stranke i obećala ujediniti torijevce. Obećala je “snažno, dokazano vodstvo” koje će pregovarati o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU te Britaniju koja “neće biti samo mjesto koje se zalaže za privilegirane već za svakog od nas”.

Konzervativni zastupnik Tim Loughton, menadžer kampanje Andree Leadsom, umanjio je važnost njezina nedostatka iskustva rada u vladi i rekao da ona neće imati nikakvih problema ako preuzme dužnost.

Naglasio je da će ona, ako bude izabrana, donijeti nove vještine u Downing Street.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr