ŽELE ODSJEĆI ZMIJI GLAVU

PROCURIO TAJNI PLAN U SLUČAJU IZBIJANJA RATA: Južna Koreja obučava specijalne jedinice kojima će zadatak biti smaknuti Kima Jong-Una

Južna Koreja navodno obučava specijalne postrojbe čiji će zadatak biti pronaći i likvidirati Kima Jong-una i njegove najbliže suradnike u slučaju rata sa svojim sjevernim susjedima. Ovaj plan je samo dio Seulove strategije koja će u slučaju napada Sjeverne Koreje biti ofenzivna, a ne striktno defenzivna.

Dio te strategije je i eliminacija 1000 primarnih meta, uglavnom skladišta nuklearnog oružja i lansirnih rampi.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in rekao je kako njegova vojska mora biti spremna brzo se prebaciti na ofenzivno djelovanje u slučaju sjevernokorejskih akcija koje bi mogle prijeći crtu provokacija i postati pravim ugrozama.

KIM JONG UN OPET PRIJETI TRUMPU: ‘Nikad neću prestati širiti nuklearni program! Spremite se za sudnji dan’

Seul i Washington ovog tjedna održavaju zajedničke vojne vježbe. Prema infomacijama Južne Koreje, na vježbe je stiglo oko 17.500 američkih vojnika. Iako obje zemlje kažu kako se radi o defenzivnim vježbama u slučaju napada Sjeverne Koreje, analitičari kažu kako se radi o vježbama kojima je cilj upravo Kim Jong-un i njegova likvidacija.

Ova strategija vodi se premisom – ako se riješe Kima, njegova vojska će se predati.

Američki, japanski i južnokorejski vojni zrakoplovi iznad Korejskog poluotoka

Južna Koreja objavila je da njeni zrakoplovi nad Korejskim poluotokom s dva američka bombardera koji mogu biti opremljeni nuklearnim oružjem izvode vježbe, a Japan je nakon toga izvijestio da su u vježbama sudjelovali i lovci te zemlje, dva dana nakon što je ispaljen sjevernokorejski projektil preko Japana koji je ponovno snažno podigao tenzije.

Vježbe u kojima sudjeluju dva nadzvučna američka bombardera B-1B, četiri nevidljiva američka zrakoplova F-35B te južnokorejski borbeni zrakoplovi, izvode se na kraju  godišnjih zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vježbi usredotočenih uglavnom na kompjutorske simulacije. U četvrtak su im se pridružili i japanski F-15 lovci.

Sjeverna Koreja oštro se protivi vježbama koje smatra pripremom invazije te je posljednjih tjedana odgovorila nizom prijetnji  i lansiranja raketa.

Američki predsjednik Donald Trump također je odgovorio prijetnjama te upozorio da bi se Sjeverna Koreja mogla suočiti s “vatrom i bijesom” bude li prijetila Sjedinjenim Državama.

Sjeverna Koreja je već izvela desetak takvih testova pod mladim vođom Kimom Jong-unom, posljednji put u subotu, no lansiranje iznad Japana je rijetko.

Trump je izjavio da je svijet “jasno i glasno” primio posljednju poruku Sjeverne Koreje.

“Ovaj režim je signalizirao svoj prijezir prema susjedima, svim članovima Ujedinjenih naroda i minimalnim standardima prihvatljivog međunarodnog ponašanja”, stoji u Trumpovu priopćenju koje je objavila Bijela kuća.

“Prijeteće i destabilizirajuće akcije samo povećavaju izolaciju sjevernokorejskog režima u regiji i među svim državama svijeta. Sve su opcije na stolu”, dodao je američki predsjednik.

Povratak na Net.hr