BORBA S VIRUSOM

PFZIZER JAVIO DA ĆE KASNITI S CJEPIVOM: Ne mogu stići, pa će isporučiti doze nakon tjedan dana

Američki proizvođač cjepiva protiv koronavirusa Pfizer potvrdio je kako je osmislio plan kojim bi najavljeno kašnjenje u isporuci reducirao na tjedan dana, koji uključuje i povećanje isporuke u Europu od 15. veljače

Američka tvrtka Pfizer, koja je u suradnji s njemačkim laboratorijem BioNTechom osmislila cjepivo protiv covida-19, u subotu je iznijela “plan” koji bi trebao omogućiti da se najavljeno kašnjenje isporuke cjepiva ograniči na tjedan dana. “Pfizer i BioNTech razvili su plan koji će im omogućiti povećanje proizvodnih kapaciteta za Europu kao i isporuku znatno većeg broja doza cjepiva u drugome tromjesečju”, stoji u zajedničkom priopćenju dviju tvrtki.

NOVI PROBLEMI? Pfizer privremeno cijeloj Europi smanjuje isporuke cjepiva protiv covida: ‘Povećavamo proizvodne kapacitete’

Predviđene doze stižu u prvom tromjesečju

Zemlje EU-a koje su naručile cjepivo Pfizer/BioNTech strahuju da bi isporuke doza mogle stizati sa zakašnjenjem od “tri do četiri tjedna”. Predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen izjavila je u petak u Lisabonu da joj je Pfizer zajamčio da će na vrijeme dostaviti predviđene doze za prvo tromjesečje.

“Razgovarala sam s predsjednikom uprave Pfizera koji mi je potvrdio da će biti kašnjenja u isporuci, ali i da ćemo u prvom tromjesečju dobiti predviđenu količinu doza”, rekla je von der Leyen u petak na zajedničkoj konferenciji za novinare s portugalskim premijerom Antonio Costom.

PFIZER SMANJUJE ISPORUKU CJEPIVA EUROPI, ALI NIJE SVE TAKO CRNO: ‘Razgovarala sam s njima, potvrdili su naš raniji dogovor’

Povećanje isporuke od 15. veljače

Pfizer je priopćio da se “počevši od 25. siječnja vraćamo prvobitnom rasporedu isporuka za zemlje Europske unije, a od 15. veljače povećat ćemo isporuku”, dodaje se u priopćenju. “Da bismo ovo realizirali, moramo provesti određene izmjene u proizvodnom procesu”.

Američka grupa Pfizer i njemački BioNTech u petak su neočekivano upozorili da do početka veljače zemljama članicama EU-a nisu u mogućnosti isporučiti ranije dogovorene tjedne količine cjepiva. Njemačka je spomenula da će se tempo isporuke “protegnuti” na tri do četiri tjedna. U najnovijem priopćenju za javnost Pfizer i BioNTech su izvijestili da će tvornica Puurs u kojoj se proizvodi cjepivo “idući tjedan privremeno smanjiti količinu doza za isporuku”.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr