OTKRIVENE POVJERLJIVE INFORMACIJE

PFIZEROVO CJEPIVO POPUT SUHOG ZLATA: Već je dva puta poskupjelo, a evo koliko će nas sljedeće godine koštati jedna doza

Bugarski premijer Bojko Borisov otkrio je da će doze Pfizerova cjepiva protiv koronavirusa u EU od 2022. koštati 19,50 eura

Nakon što je Europska komisija dogovorila nabavku 10 milijuna interventnih doza cjepiva za pet najslabije procijepljenih članica EU, potpisala je i novi ugovor s farmaceutskom kompanijom Pfizer/BioNTech za nabavu cjepiva protiv koronavirusa u 2022. i 2023. godini. Cijena jedne doze bit će 19,50 eura, što je razljutilo bugarskog premijera Bojka Borisova koji je to i otkrio ovog vikenda.

U HRVATSKU NAPOKON STIŽE ZNATNO VIŠE CJEPIVA! Dobili smo dodatne doze Pfizera; Evo koliko ljudi bi moglo biti cijepljeno do srpnja

“Jedna doza Pfizerovog cjepiva bila je 12 eura, pa je postala 15,50 eura. Novi ugovori kojima će se nabaviti čak 900 milijuna doza cjepiva koštat će nas 19,50 eura. Stručnjaci bi trebali osigurati bitno više sredstava u proračunu za stavke cjepiva narednih mjeseci”, rekao je bugarski premijer.

Ukupni trošak Pfizerova cjepiva popeo se tako na čak 18 milijardi eura, piše Euractiv te ističe da je Europska komisija, pozivajući se na poslovnu tajnu, odbijala dosad objavljivati cijene koje je dogovarala s farmaceutskim kompanijama. No, Borisov nije jedini “cinker”. Naime, u prosincu je belgijska državna tajnica Eva De Bleeker na Twitteru objavila cijene koje je EK dogovorila s proizvođačima, kao i količinu doza koju je njezina vlada osigurala svojim građanima.

Tada se saznalo da jedna doza cjepiva AstraZenece košta 1,78 eura, dok doza Pfizera košta 12 eura. Borisov je, za razliku od De Bleeker, već i ranije imao običaj s građanima podijeliti informacije povjerljive prirode.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr