Objesili petoricu muškaraca zbog masovnog silovanja

Afganistanske su vlasti u srijedu objesile petoricu muškaraca zbog masovnog silovanja koje je šokiralo zemlju, a kazna je izvršena unatoč zabrinutosti skupina boraca za ljudska prava za tijek postupka.

Slučaj masovnog silovanja i njegova kažnjavanja smatra se ispitom za novog afganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija i njegovu sposobnost da reformira pravosudni sustav koji optužuju zbog pogrešaka.

“Užasne povrede postupka u suđenju za slučaj Pagman samo su još pogoršale nepravdu u tom strašnom zločinu”, izjavio je Phelim Kyne, zamjenik ravnatelja organizacije Human Rights Watch za Aziju.

Petorica muškaraca smaknuta su nepun mjesec nakon što su optuženi u suđenju koje su kritizirali Ujedinjeni narodi i skupine boraca za ljudska prava zbog nedostataka u prikupljanju dokaza i vođenju samog postupka. Muškarci su osuđeni zbog razbojništva i izvanbračnog spolnog odnosa, ali ne i zbog silovanja.

Zamjenik afganistanskog ministra vanjskih poslova general Ajub Salangi izjavio je da su osuđeni smaknuti u srijedu poslije podne. Njihovu smrt je potvrdio i zamjenik državnog odvjetnika general Rahmatulah Nazari.

Silovali žene koje su se vraćale sa svadbe

Silovanje i pljačka žena koje su se sa svojim obiteljima vraćale sa svadbe u kolovozu nedaleko od glavnog grada Kabula izazvalo je zabrinutost za javnu sigurnost u doba tranzicije u afganistanskom konzervativnom društvu.

Prema navodima policije, skupina muškaraca, među kojima su neki nosili policijske odore i puške, zaustavila je usred noći kolonu vozila u okrugu Paghman, oko 15 kilometara zapadno od Kabula. Iz automobila su izvukli četiri žene i silovali ih u polju blizu ceste.

Slučaj je izazvao lavinu ogorčenosti, na što je tadašnji predsjednik Hamid Karzai izjavio jednom izaslanstvu žena da će silovatelji biti kažnjeni smrću. Karzai je potvrdio smrtne presude prošli mjesec, neposredno prije nego što je predao dužnost nasljedniku.

Tražili obnovu postupka

Povjerenik UN-a za ljudska prava i skupine boraca za ljudska prava pozvali su novog predsjednika Ganija da zaustavi izvršenje kazne kako bi se obnovio postupak. Human Rights Watch nazvao je postupak “krajnje manjkavim”, spominjući pritom optužbe za policijske manipulacije kao i Karzaijevo javno spominjanje kazne prije nego što je postupak bio počeo.

Većina kritika usmjerena je pak na karakter presude, jer ona ne spominje silovanje, koja je tabu tema u Afganistanu.

Povratak na Net.hr