IZBEJGAVALI I PLAĆANJE POREZA

PERAČI NOVCA: U Madridu uhićena petorica dužnosnika najveće kineske banke

Petorica dužnosnika najveće kineske banke, Industrijska i trgovinska banke Kine (ICBC), uhićena su u srijedu u Madridu pod sumnjom za pranje novca kojeg su iz Španjolske slali u Kinu, priopćila je španjolska policija.

Nekoliko desetaka policajaca upalo je u prostorije podružnice ICBC-a u samom centru Madrida preko koje je, tvrde istražitelji, više španjolskih i kineskih poduzeća prikrivalo porijeklo novca.

“Istraga je pokazala da je podružnica ICBC-a u Madridu omogućavala kaznena djela šverca, neplaćanja poreza ministarstvu financija te kršenje prava radnika”, navedeno je u priopćenju policije.

Među uhićenima su direktor podružnice i još četvero zaposlenika.

Istražitelji sumnjaju da su brojne kineske trgovine na taj način izbjegavale plaćanje poreza u Španjolskoj te da je u Kini završilo nekoliko desetaka milijuna eura. Preko te banke je novac išao u oba smjera budući da su ju kineski trgovci koristili za ulaganja u toj mediteranskoj zemlji.

Banka ICBC, koja je 2011. otvorila svoju podružnicu u Španjolskoj, priopćila je da poštuje zakon i surađuje s istražiteljima.

Povratak na Net.hr