PREVLADAVAJU KURDI

PENTAGON POTVRDIO: Washington će pristupiti ‘prilagodbi’ u dopremi oružja protudžihadističkom savezu u Siriji

 Washington će pristupiti “prilagodbi” u dopremi oružja protudžihadističkom savezu u Siriji u kojemu prevlast imaju Kurdi, rekao je kurdski čelnik čije je izjave potvrdio Pentagon.

Turska je ponovo potvrdila da je primila uvjeravanja Bijele kuće o prekidu dopreme oružja Postrojbama za zaštitu kurdskog naroda (YPF), glavnoj kurdskoj miliciji u Siriji.

Bijela kuća, čini se, nije bila toliko izravna spominjući skoru “prilagodbu”.

YPG koji Ankara smatra “terorističkom” organizacijom, čvrsto je jezgro Sirijskih demokratskih snaga (FDS), saveza koji podupire Washington i perjanica borbe protiv ultraradikalne skupine Islamske države (IS).

“Nema promjena u vezama Sirijskih demokratskih snaga i američke administracije”, rekao je za AFP Abdel Karim Amr, čelnik poluautonomne kurdske uprave u Siriji.

“Očito je da će biti prilagodbe u dopremi oružja FDS-u nakon eliminacije IS-a, ali neće biti promjene američke politike u vezi s koordinacijom” sa savezom, istaknuo je.

“Potpora će se nastaviti sve dok se ne ukloni ono što je ostalo od IS-a u čitavoj regiji, gdje postoji suradnja američke uprave” i FDS-a, dodao je taj dužnostnik za vanjske poslove.

Tursku informaciju je nazvao “netočnom” i “nepreciznom”.

“Partneri smo u službenoj međunarodnoj koaliciji koja se bori s terorizmom i to se partnerstvo nastavlja”, dodao je čelnik za medije FDS-a Mustefa Bali.

“Imamo još puno posla s našim partnerima u koaliciji”, istaknuo je.

Glasnogovornik Pentagona, pukovnik Rob Manning, odgovarajući na to pitanje, potvrdio je da SAD trenutačno “preispituje buduće izmjene u potpori našim kurdskim partnerima”.

No nije htio reći je li doprema oružja prekinuta.

Ankara je ustvrdila da je u petak dobila uvjeravanja američkog predsjednika Donalda Trumpa da će Washington prekinuti dopremu oružja YPG-u.

Turska smatra YPG sirijskim ogrankom turske Kurdistanske radničke stranke (PKK) koju ona i njezini zapadni saveznici smatraju “terorističkom organizacijom”.

Povratak na Net.hr