MADRID PREUZIMA VLAST

MOŽE LI ŠPANJOLSKOM ZAVLADATI GRAĐANSKI RAT: EU se boji krvoprolića, analitičari upozoravaju: ‘Sjetite se samo Jugoslavije’

Politička kriza u Španjolskoj je na vrhuncu – katalonski parlament izglasao je nezavisnost, kao protumjeru službeni Madrid je kroz gornji dom parlamenta aktivirao članak 155. ustava kojim je ovlastio vladu da poduzme potrebne korake kako bi suzbila odcjepljenje. Podrška Madridu već je stigla iz Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Donesene mjere obuhvaćaju raspuštanje sadašnje katalonske vlade, uključujući predsjednika Carlesa Puigdemonta, te raspisivanje parlamentarnih izbora u Kataloniji u roku od šest mjeseci. Smijenjene članove vlade zamijenit će ljudi koje će imenovati španjolska vlada.

[FOTO] EUFORIJA I SUZE RADOSNICE NA ULICAMA BARCELONE: Pogledajte kako Katalonci slave neovisnost

7 GODINA DUGA KATALONSKA KRIZA: Prije povijesne odluke o neovisnosti, Katalonija je učinila 12 ključnih koraka

BEZ PRETJERANIH UZBUĐENJA U EUROPSKOJ UNIJI NAKON ODLUKE KATALONIJE: ‘Španjolska je naša jedina sugovornica’

U međuvremenu bi španjolska ministarstva upravljala katalonskom policijom, financijama, javnim medijima, telekomunijacijama i informatičkim službama. Zasad je nepoznato što će se događati na terenu kada krene primjena ovih mjera.

Paralela s Jugoslavijom

Zagovaratelji katalonske neovisnosti već su pozvali javne službenike da ne izvršavaju naredbe iz španjolske vlade, nego da odgovore mirnim otporom. Poziv je upućen i građanima od kojih se traži građanski neposluh kako bi obranili zgrade katalonskih institucija od španjolskih vlasti. Postoji bojazan da bi zbog ovakvog scenarija na ulice Katalonije mogla izaći španjolska nacionalna policija pa čak i vojska.

Politička i vojna analitičarka Sara Plana nedavno je izjavila kako bi neovisnost Katalonije mogla “otkriti krhkost projekta španjolskog upravljanja zbog čega bi država bila spremna ići u rat kako bi je sačuvala”.

KATALONIJA PROGLASILA NEOVISNOST! Madrid aktivirao članak 155. i ukinuo im autonomiju, premijer Rajoy strahuje od nasilja na ulicama

APEL HRVATSKOG EUROPARLAMENTARCA: ‘Pod svaku cijenu spriječite krvoproliće u Kataloniji’

Svoje tvrdnje potkrijepila je povlačenjem paralele s Jugoslavijom.

“U možda najalarmantnijoj paraleli s Jugoslavijom, mnogi narodi u Španjolskoj imaju separatističke težnje, a neovisna Katalonija mogla bi biti samo prvi od mnogih domina koje će pasti”, zaključila je.

Prema aktiviranim mjerama, Katalonska regionalna policija, Mossos d’Esquadra, pada pod izravnu kontrolu Madrida. Tko god bude imenovan novim ministrom regionalnog ministarstva unutarnjih poslova “dat će pripadnicima katalonske policije izravne upute koje će morati izvršiti”. Prema dokumentu, ako je potrebno, pripadnici katalonske policije mogu biti zamijenjeni državnim snagama sigurnosti.

Madrid preuzima i javne medije

Madrid je još u rujnu preuzeo kontrolu nad širokim područjem katalonske javne potrošnje kako bi suzbio referendum. Sada će tražiti potpunu kontrolu nad financijama čitave regije, uključujući poreze i proračune.

Pod vladu u Madridu sada potpadaju i regionalni televizijski i digitalni servisi, a čelnici javnim medija se mogu otpustiti. Španjolska vlast želi osigurati “prijenos istinitih, objektivnih i balansiranih informacija koje poštuju politički, socijalni i kulturni pluralizam”.

Povratak na Net.hr