DOGOVORILI SE HDZ I SDA

PARLAMENT BIH KONAČNO PROMIJENIO IZBORNI ZAKON: U Mostaru će nakon 12 godina biti održani lokalni izbori

Dogovor je postignut nakon što je Ustavni sud BiH usvojio žalbu hrvatskih stranaka da glasovi bošnjačkih birača u Mostaru vrijede više od glasova hrvatskog birača, jer se iz šest izbornih jedinica bira jednak broj članova Gradskog vijeća, iako one imaju različit broj glasača. Zbog toga je Mostar već osam godina bez Gradskog vijeća

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH izglasao je Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku koji se odnosi na izbore u Mostaru. Time su ostvareni uvjeti da se u Mostaru ove godine napokon održe lokalni izbori, jer su oni posljednji održani još prije 12 godina.

Izmjene su usvojene po hitnoj proceduri, a prijedlog je dobio 14 glasova “za”, jedan protiv, dok suzdržanih nije bilo, piše Klix.ba.

ČOVIĆ NAJAVIO ČUDO: Najesen će biti održani lokalni izbori u Mostaru, prvi nakon 12 godina

Dogovorili se Izetbegović i Čović pa uvjerili i Dodika

Zahtjev za izmjene Izbornog zakona podnijeli su zastupnici SDA i HDZ-a nakon što su lideri tih stranaka, Bakir Izetbegović i Dragan Čović potpisali dva politička sporazuma koja se odnose na izbore u Mostaru i izmjene Izbornog zakona. Kritike na ovaj zakon imali su predstavnici mostarskih Srba koji su bili isključeni iz dogovora, ali je stvar izglađena nakon njihovog sastanka sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Dogovor za Mostar, piše Klix.ba, iniciran je i presudom Suda u Strasbourgu u procesu “Baralija protiv BiH”, gdje je sud po tužbi Mostarke Irme Baralije utvrdio kršenje ljudskih prava građane Mostara, koji su posljednji put birali svoju lokalnu vlast davne 2008. godine.

Već osam godina Mostar nema Gradsko vijeće

Nakon što je Ustavni sud BiH 2010. godine poništio dotadašnja izborna pravila koja je nametnula međunarodna zajednica, SDA i HDZ nisu se mogli dogovoriti o novim izbornim pravilima. Ustavni sud usvojio je žalbu hrvatskih stranaka, koje su uspjele argumentirati da glasovi bošnjačkih birača u Mostaru vrijede više od glasova hrvatskih birača, jer se iz šest nametnutih izbornih jedinica bira jednak broj članova Gradskog vijeća, iako imaju različit broj glasača. Jučerašnji dogovor zapravo je bio matematičko usklađivanje broja birača s brojem vijećničkih mjesta.

Nakon što je 2012. godine istekao mandat Gradskom vijeću izabranom na izborima 2008. godine, Mostar nema Gradsko vijeće, a gradonačelnik Ljubo Bešlić (HDZ BiH) već osam godina vodi grad u tehničkom mandatu. Izbori bi trebali biti održani 15. studenoga, istodobno s općim parlamentarnima izborima u BiH.

Povratak na Net.hr