DETALJNI SAVJETI

PAR IZ RIJEKE OTKRIO: Za uspjeh i sreću u Irskoj treba vam ovih sedam koraka

Sve više Hrvata odlazi u Irsku, koju mnogi nazivaju snom snova za građane koji se godinama muče kako bi u Hrvatskoj držali glavu iznad vode ili uopće dobili priliku kao mladi radnici. Bračnom paru iz Rijeke pukao je film te su otputovali u Irsku. Za tportal otkrili su što je potrebno kako biste tamo pronašli uspjeh i sreću.

Bračni par Rogić na trnovit se put zaputio iz Rijeke, s nadom u bolji životni standard te nove prilike. Mnogi Hrvati tamo rado odlaze, jer je cijena hrane u trgovinama gotovo jednaka cijeni u Hrvatskoj, dok su primanja znantno veća. Cijena režija je niža, a struja se plaća svaka dva mjeseca.

Dvadesetjednogodišnja Marina po struci je frizerka, dok je njezin suprug Robert Rogić (21) završio ugostiteljsku školu. Radili su slabo plaćene poslove, no nakon otkaza koji je početkom godine dobila Marina, bračni par je odlučio da je kraj muci u Hrvatskoj.

Suprugu je predložila da sreću potraže u glavnom gradu Irske, Dublinu, gdje su u samo deset dana uspjeli pronaći poslove u struci kojima su oboje zadovoljni.

Isplati se živjeti u Irskoj

‘Ne mogu reći da nije isplativo živjeti u Irskoj. Svi bruje kako je u Irskoj skupo. Kada se naviknete, nije. Mi smo se brzo navikli. S obzirom na primanja, kada pomislite što kupite kod nas za 200 kuna, a što u Irskoj, postoji razlika. U Irskoj ne osjetimo tih 200 kuna, a vjerojatno smo kupili i koju sitnicu više’, objasnila je Marina.

Ne namjeravaju se vratiti u Hrvatsku dok ne ostvare svoje ciljeve.

‘Htjeli smo u kraćem roku postići ono za što ljudi rade godinama. Uvijek smo razmišljali kako bismo htjeli imati apartman na moru ili nešto slično. Svi znamo da si to u Hrvatskoj, s našim primanjima, ne možemo priuštiti bez doživotnog otplaćivanja kredita’, objasnili su.

Svojim sunarodnjacima žele pomoći da do njihovog cilja stignu lakše, pa su nabrojili sedam koraka koje trebate napraviti.

1. POČETNI KAPITAL

Prije odlaska osigurajte novac kojim ćete pokriti osnovne troškove.

‘Budžet nam je bio 3000 eura. Prodali smo automobil i radili dodatne poslove kako bismo to skupili. Prijatelji i poznanici koji su već otišli put Irske govorili su nam kako su tamo stigli sa 100 eura i uspjeli se skrasiti. Mislim da su oni imali mnogo sreće.’

2. OSOBNI KONTAKT S POSLODAVCIMA

‘Čak nam ni traženje posla nije bio veliki problem. Ja sam, recimo, predala životopis u jedan frizerski salon, šef ga je pogledao, pitao koliko imam iskustva i zahvalio mi se. Mislila sam – ništa od toga. Dva sata kasnije poslao mi je poruku da dođem na razgovor i posao je bio moj’, objasnila je Marina te dodala kako posao ne pada s neba.

intervju za posao

3. PRIPREMITE DIPLOME I POTVRDE

Ono što nije nužno, ali bi bilo dobro napraviti u slučaju da vas poslodavac zatraži, jest potvrda o kvalifikaciji (qualifications recognition document). S obzirom na različite obrazovne i evaluacijske sustave koji se razlikuju od zemlje do zemlje, potvrda o kvalifikaciji poslužit će kao dokaz o stečenom znanju i vještinama iz države iz koje dolazite.

Ako se prijavljujete za posao za koji će vam biti potrebna određena kvalifikacija, poslodavac će vas najvjerojatnije pitati titulu te zatražiti diplomu ili kopiju diplome, kao i potvrdu o kvalifikaciji za koju se možete prijaviti u Qualifications Recognition Serviceu u Irskoj.

4. AKO NEŠTO NIJE JASNO, PITAJ

Internetske stranice poput indeed.ie ili monster.ie od velike su pomoći, a za savjete postoji i Facebook grupa Idemo u Irsku u kojoj Hrvati svakodnevno dijele svoja iskustva. Jedna od najpraktičnijih internetskih stranica za prikupljanje informacija o radu je http://www.movetodublin.com.

Marina kaže da treba paziti s agencijama za zapošljavanje.

‘S njima treba biti jako oprezan i paziti i na ono što bi moglo biti između redaka. Dosta se pričalo o prevarenim ljudima. I mi smo predali životopis u jednu agenciju, ali nam se nitko nije javio.’

5. GDJE SE SKRASITI?

Gotovo je nemoguće iz Hrvatske pronaći stan u Irskoj. Najmodavci često traže da se stan razgleda pa tek onda odluči o najmu, a potražnja za stanovima u Dublinu je velika.

Mnogi od njih iznajmljuju se putem agencija, a to je otegotna okolnost za one koji prvi put traže stan. Naime, nakon što agent pokaže stan određenom broju zainteresiranih, obvezno traži preporuku bivšeg stanodavca i tek nakon nje odlučuje kome će iznajmiti stan.

Unpacked moving boxes in Living Room

‘Prema kojem to načelu biraju, stvarno ne bih znala. To je čista sreća! Mnogi stanodavci naglašavaju da parovi nisu dopušteni, ljubimci nisu dopušteni, pušenje nije dopušteno… Nekada se pitaš smiješ li uopće disati u tim stanovima. Mi smo imali sreću jer smo se, ovako mladi, svidjeli našoj stanodavki. Moj savjet je da kada dođete u Irsku, obvezno pošaljete što je moguće više e-mailova i razgledate što više stanova. Iscrpljujuće je, ali na kraju se isplati.’

6. U DVOJE JE LAKŠE

Ako pronađete stan, morate računati i na polog u visini cijene najma, a to nije malo novca. Naime, najam stana u Irskoj mnogo je skuplji nego u Hrvatskoj, pogotovo u Dublinu, gdje ćete za stan od 50, 60 kvadrata mjesečno morati izdvojiti otprilike 1000 eura.

Pripremite novac za hostel u kojem ćete biti tijekom traženja stana.

7. ŠTO S RADNOM DOZVOLOM?

Kako biste se zaposlili, morat ćete otvoriti račun u banci, a kako biste do njega došli, trebaju vam putovnica i neki dokument koji služi kao dokaz da živite u Irskoj. Obično je dovoljan račun od struje ili plina na vaše ime, ali onima koji su se tek doselili u Irsku, potreban je takozvani PPS broj (Personal Public Service Number), koji je vrlo sličan našem OIB-u. To je jedinstveni referentni broj s pomoću kojeg dobivate mogućnost prava na socijalne i zdravstvene naknade, dječji doplatak, vozačku dozvolu te razne druge javne usluge i informacije u Irskoj.

Kako biste dobili PPS broj, potrebni su vam posao i potvrda o adresi stanovanja.

‘Mi smo to riješili tako da smo prvo pronašli posao i rekli poslodavcu da nemamo PPS te da treba pričekati dva tjedna da to riješimo. Poslodavci uglavnom ne rade probleme oko toga’, objašnjava mladi par Rogić.

PPS broj možete zatražiti u lokalnim PPS centrima, čije adrese možete potražiti na stranici welfare.ie ili izravno putem online prijave na stranici MyWelfare.ie, gdje nakon zatraženog sastanka za PPS dobijete vrijeme i mjesto kada i gdje trebate doći.

Sastanak se obično čeka dva tjedna, a na njega je potrebno donijeti ugovor o najmu stana te potvrdu poslodavca da ste zaposleni kod njega.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr