MARIJA KOLAK

PAPA FRANJO PONOVNO NAPRAVIO PRESEDAN: U Vijeće za ekonomiju po prvi put imenovao žene laikinje; među njima je i jedna Hrvatica

Među sedmero laika u vatikanskom Vijeću za ekonomiju našla se i Hrvatica Marija Kolak koja je predsjednica njemačke savezne udruge Deutsche Volksbanken i Raiffeisenbanken u Berlinu (BVR)

Papa Franjo nedavno je promijenio sastav vatikanskog Vijeća za ekonomiju. Među sedmero novoizabranih članova laika našla se i predsjednica savezne udruge Deutsche Volksbanken i Raiffeisenbanken u Berlinu (BVR), Marija Kolak, javlja Jutarnji.

Kolak je rođena je u Đakovu 1970., a od 1998. promijenila je nekoliko pozicija u Berliner Volksbanci, da bi 2016. postala članica upravnog odbora, a 1. siječnja 2018. predsjednica te banke. Završila je napredni studij menadžmenta na Harvardu. Udana je i ima troje djece.

Na strani ‘štedljive petorke’

“EU je pokazala sposobnost djelovanja tijekom krize. To je dobar signal za Europu. Povezivanje isplata za pomoć s reformama u zemljama članicama sada će se još učinkovitije motriti, zahvaljujući ‘štedljivoj petorki’. To su važni elementi koje smo mi, BVR, također zagovarali. Sada je važno da se pokrenu neophodne reforme u zemljama članicama”, izjavila je Kolak nakon što je Europsko vijeće u srpnju donijelo odluku o Višegodišnjem financijskom proračunu i Fondu za pomoć. Budućnost, doznaje se, vidi u digitalizaciji, zaštiti okoliša i zdravstvu.

MERKEL NAKON MARATONSKOG SUMMITA PORUČILA: Dogovor EU o fondu oporavka pokazuje odlučnost bloka

Prvi put birane žene

Uz nju, među laičkim članovima Vijeća našlo se još pet žena: profesorica prava iz Düsseldorfa Charlotte Kreuter-Kirchhof, bivša rizničarka princa Charlesa Leslie Jane Ferrar, bivša britanska ministrica za obrazovanje, promet i jednakost žena Ruth Maria Kelly, Eva Castillo Sanz i María Concepción Osákar Garaicoechea. Jedini muškarac u biranom društvu je Alberto Minali.

Uz laike, osam članova Vijeća za ekonomiju su biskupi i kardinali, a papa Franjo je ponovno imenovao kardinala Reinharda Marxa čelnikom. Marx inače vodi ovo papinsko Vijeće od njegova osnutka, 24. veljače 2014. Cilj Vijeća je raščišćavanje financijskih dubioza Svete Stolice. Inozemni mediji prenose da su u Vijeće po prvi put birane žene laikinje.

 

 

Povratak na Net.hr