Papa Franjo počeo posjet Svetoj Zemlji

Papa Franjo otputovao je u subotu iz Rima u Jordan gdje počinje svoje intenzivno trodnevno hodočašće Svetoj Zemlji, kojim bi trebao donijeti novu nadu sve manjoj kršćanskoj zajednici u regiji te pozvati druge vjerske zajednice da surađuju na postizanju mira na Bliskom istoku.

Papa je ovaj tjedan rekao da će taj pohod tijekom kojega će posjetiti Aman, Betlehem i Jeruzalem biti “isključivo vjerski”, te da će ondje “moliti za mir”.

“Bit će to isključivo vjersko putovanje, ponajprije radi susreta s (carigradskim ekumenskim patrijarhom) Bartolomejom: Petar i Andrija se još jednom susreću i to je jako lijepo!”, rekao je Papa misleći pritom na dvojicu Isusovih apostola, predstavnike Zapadne i Istočne crkve.

Obnova ekumenskog duha

Franjo je izabrao pedesetu obljetnicu povijesnog susreta pape Pavla VI. i carigradskog ekumenskog patrijarha Atenagore u Jeruzalemu kako bi obnovio ekumenski duh dok su pravoslavne crkve i katolici na istoku međusobno veoma podijeljeni. “Drugi razlog puta je molitva za mir u toj zemlji koja toliko trpi”, također je kazao papa Franjo.

Izostanak političkog rješenja za palestinsko-izraelsku krizu, strašan rat u Siriji, milijuni izbjeglih u susjednim zemljama koji bježe pred tim ratom, slabljenje Libanona, porast islamizma pred kojim bježe kršćani, napetosti i sukobi u Iraku i u Egiptu prilike su u kojima se događa Papin pohod.

Prosvjedovali radikalni židovski aktivisti

Uoči Papina dolaska radikalni židovski aktivisti su se dvaput okupili blizu dvorane Posljednje večere u Jeruzalemu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog toga što će papa Franjo ondje održati misu.

Počevši od subote, trodnevno hodočašće odvest će papu Franju u Jordan, na Zapadnu obalu i u Izrael, područja koja se tradicionalno nazivaju Svetom Zemljom.

Gust raspored uključuje ceremonijalne sastanke s čelnicima država, mise na otvorenom, sastanke s kršćanima, muslimanima i židovima te posjete svetim mjestima triju religija.

Papa Franjo je četvrti papa koji putuje u Svetu Zemlju. Prvi je bio papa Pavao VI., samo nekoliko mjeseci nakon izbora 1964., a tim je putovanjem na više načina ušao u povijest. Prije njega pape su jedva izlazili iz Rima, a kamoli iz Italije. U Svetoj Zemlji dotad nije bio nijedan. Ivan Pavao II. bio je ondje 2000., a Benedikt XVI. posjetio je Svetu Zemlju 2009. godine.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr