ŠOKIRAO INICIJATIVOM

PAPA FRANJO OPET RAZLJUTIO KONZERVATIVCE UNUTAR CRKVE: ‘Oženjenim muškarcima treba dopustiti da budu svećenici’

Papa Franjo je navodno zatražio da se oženjenim muškarcima u Brazilu dopusti da budu svećenici – što je kontroverzni potez koji će izazvati lavinu negativnih reakcija konzervativaca u Katoličkoj crkvi.

Predsjednik episkopalne komisije za područje Amazone, kardinal Cludio Hummes, navodno je zatražio od pontifa da razmotri ovaj potez zbog nedostatka zaređenih službenika u udaljenim zajednicama Amazone.

Naime, katoličanstvo gubi utjecaj u toj regiji zbog sve većeg širenja i izgradnje evangelističkih crkvi.

Prijedlog “viri probati”, što na latinskom znači “prokušani muževi”, koji dopušta muškarcima dokazanima u vjeri da izvršavaju pojedine crkvene dužnosti, postoji već desetljećima – ali je sad ponovno u središtu pozornosti.

Papa je još u ožujku ove godine progovorio o mogućnosti ukidanja celibata. “Moramo razmotriti da je ‘viri probati’ mogućnost. Nakon toga moramo odrediti koje zadatke ti svećenici mogu izvršavati, primjerice, u izoliranim zajednicama”, kazao je tada papa Franjo za njemački Die Zeit.

Papa je također istaknuo da je celibat disciplina, a ne dogma.

Smatra se da bi, ako bude uspješan, pilot-projekt mogao biti proširen na druge krajeve svijeta, uključujući Afriku.

Unatoč tome, ovakav potez će zasigurno razljutiti konzervativce unutar Crkve. To nije prvi Papin potez koji je izazvao negodovanje u Vatikanu. Naime, konzervativci su već ljutiti na Papu jer je dopustio razvedenim ljudima koji su se ponovno vjenčali da prime pričest ako im to dopusti njihov svećenik ili biskup.

Povratak na Net.hr