UZDRMANI ODNOSI EU-a I SAD-a

PANIKA ZBOG TRUMPA: Održan hitan sastanak ministara vanjskih poslova, u Bruxellesu bio i Davor Ivo Stier

Juncker je već pozvao Trumpa da se izjasni o svojim najavama iz kampanje koje se tiču Europske unije.

Ministri vanjskih poslova Europske unije sastali su se u nedjelju navečer u Bruxellesu na neformalnoj večeri tijekom koje su razmijenjeni stavovi o daljnjem putu u odnosima između EU-a i SAD-a. Objavila je to na Twitteru glasnogovornica visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Maja Kocijančič.

Poziv povjerenice

Ovaj sastanak sazvan je nakon pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u. Ministri vanjskih poslova u Bruxelles su otputovali na poziv povjerenice Federice Mogherini.

Bilo je planirano da ministri održe redovni mjesečni sastanak u ponedjeljak, u čijem je fokusu trebala biti Turska, no neočekivana Trumpova pobjeda izazvala je zabrinutost u Europi, prenose brojni mediji.

Potvrda partnerstva

Nakon večere potvrđeno je kako su se ministri složili da će “zadržati snažno partnerstvo sa SAD-om na zajedničkim principima, vrijednostima i interesima”.

Još isti dan kada je Trump objavio pobjedu čelni ljudi Europske unije, predsjednik komisije Jean Claude Juncker i vijeća Donald Tusk uputili su novom američkom predsjedniku poziv na samit EU – SAD. Pri tome su istaknuli kako je “danas važnije nego ikad ojačati transatlantske odnose”.

Međutim, nakon toga je Juncker izjavio kako izbor Trumpa za američkog predsjednika može narušiti odnose između SAD-a i Europe. Pozvao je izabranog američkog predsjednika da razjasni svoje stavove o globalnoj trgovini, politici vezanoj uz klimatske promjene i buduće odnose s NATO-ovim saveznicima. To su, naime, bili dijelovi Tumpove kampanje u kojima je najavio oštre zaokrete buduće američke politike.

Na neformalnoj večeri u Bruxellesu bio je i hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

foto-2

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr