Panika u Europi: U strahu od džihadista počeli nositi oružje

Norveška policija, općenito nenaoružana, iznimno će patrolirati s oružjem slijedeća četiri tjedna zbog opasnosti od “vjerojatnog” napada na koju su upozorile obavještajne službe.

“Uniformirani policajci na zadacima nadzora i intervencije od danas su naoružani pištoljima”, objavila je u utorak uprava norveške policije.

“Razlog je povezan s procjenom opasnosti obavještajnih službi (PST) koja kaže da su policija i vojska moguće mete terorističkih napada”, piše u priopćenju.

Izloženi prijetnji

PST je 5. studenoga ocijenio “vjerojatnim da Norveška bude izložena prijetnji i pokušaju terorističkog atentata” tijekom 12 mjeseci, pozivajući se na izvršene ili osujećene napade nedavno u Kanadi, Londonu i Australiji.

Norveške vlasti strahuju od povratka u zemlju ratobornih i radikalnih džihadista nakon što su se borili u Siriji. Po PST-u, šezdesetak osoba koje imaju veze s Norveškom pridružilo se džihadističkim organizacijama u Siriji.

Žele novu procjenu

“Može se reći da je četiri tjedna (predviđeno trajanje naoružavanja policajaca) prilično kratak rok ali to je zato što želimo novu procjenu” za mjesec dana, izjavio je prošlog tjedna ministar pravosuđa Anders Anundsen.

U Norveškoj policija patrolira općenito bez oružja, ali ga smije držati u prtljažniku vozila.

Povratak na Net.hr