Uvode se kontrole

PANIKA U EUROPI: Austrija i Mađarska na granicu poslale vojnike i oklopna vozila

Dan uoči najavljene primjene pooštrenih mjera na mađarskoj granici, kod mjesta Reske, raspoređeno je pet kamiona vojnika i oklopnih vozila. U isto vrijeme, Austrija je odlučila na istočnu granicu poslati oko 2.200 vojnika i, po uzoru na Njemačku, uvesti privremene granične kontrole.

Zašto je Mađarska na granicu poslala vojsku nije posve jasno, a nagađa se da je riječ o preventivnoj mjeri. Naime, danas bi na pruzi Subotica – Segedin trebala biti postavljena ograda, a isto tako očekuje se da će posljednjeg dana pred stupanje na snagu strožeg zakona o državnoj granici iz Srbije u Mađarsku pokušati ući više tisuća izbjeglica.

Podsjetimo, stroži mađarski zakon koji na snagu stupa 15. rujna ilegalni prelazak granice više neće tretirati kao prekršaj već će se kažnjavati zatvorom u trajanju od tri godine.

Slijede Njemačku – uvode kontrole na granicama

Austrija je u ponedjeljak objavila da će po uzoru na Njemačku uvesti granične kontrole. Ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner precizirala da je će uvesti “privremene granične kontrole”.

“Mi ćemo djelovati kao i Njemačka”, rekla je Mikl-Leitner. Podsjetimo, Njemačka je u nedjelju privremeno ukinula Schengenski režim te uvela graničnu kontrolu.

Austrija je u međuvremenu na svoje granice odlučila poslati vojsku. Kancelar Werner Faymann potvrdio je da će Austrija na granice poslati najmanje 2.200 vojnika koji će pomagati policiji i djelovati samo ako to bude potrebno. Samo u nedjelju u Austriju je ušlo 8400 izbjeglica.

Kontrolu granica s Mađarskom i Austrijom odlučila je u vesti i Slovačka. Naveli su da će ojačati svoje pogranične snage s dodatnih 220 policajaca. Nadležno ministarstvo objavilo je kako nadzire situaciju i koordinira aktivnosti sa susjednim zemljama, Austrijom, Mađarskom i Češkom.

Kontrole ne rješavaju problem migracija

Češki premijer Bohuslav Sobotka ocijenio je sa svoje strane u ponedjeljak kako uvođenje graničnih kontrola, kakve su najavile Njemačka pa potom i Austrija i Slovačka, ne riješava problem migracija te da je potrebno osigurati vanjsku, šengensku granicu Unije.

Riječ je tome da se sada u središnjoj Europi reagira na činjenicu da ne funkcionira šengenska granica i da je EU tolerirala to da zemlje na vanjskoj šengenskoj granici nisu u stanju ispuniti obveze koje su preuzele, kazao je češki premijer prozvavši prije svega Grčku.

Rijeke izbjeglica traže spasFoto: AFP

U Njemačku stiže milijun izbjeglica

Njemački dokancelar Sigmar Gabriel računa za tekuću godinu s preko milijun izbjeglica u Njemačkoj, objavljeno je u ponedjeljak na internetskim stranicama njegove Socijaldemokratske stranke Njemačke (SDP).

Njemačke vlasti su još početkom ljeta računale s najviše 400.000 izbjeglica, a prije nekoliko tjedana ta je prognoza za 2015. bila povećana na 800.000.

“Brojne indicije ukazuju na to da ćemo tijekom ove godine morati prihvatiti ne 800.000 izbjeglica, kako je to još donedavno prognoziralo ministarstvo unutarnjih poslova, nego milijun”, poručio je Sigmar Gabriel, predsjednik SPD-a u pismu članovima SPD-a.

PUT U BOLJI ŽIVOT: Dva su razloga zbog kojih izbjeglice zaobilaze (za sada) Hrvatsku

Povratak na Net.hr