OTKRILA TEŠKE TRAUME

PALA PRVA TUŽBA ZA 9/11: Saudijsku Arabiju tužila žena koja je bila trudna kad joj je poginuo suprug

Tek dva dana nakon što je američki Senat donio zakon koji građanima omogućuje da tuže države koje podupiru terorizam, pala je prva tužba protiv Saudijske Arabije, javlja CNN.

ODBAČEN OBAMIN VETO: Američki Senat odobrio tužbe protiv Rijada za 11. rujna

Tužba je podnesena zbog navodnog pružanja materijalne potpore Osami bin Ladenu i njegovu timu terorista prije napada 11. rujna.

Žena koja ju je podigla, Stephanie DeSimone, bila je dva mjeseca trudna kada je njezin suprug, mornarički zapovjednik Patrick Dunn ubijen u napadu na Pentagon.

Petnaest godina kasnije DeSimone tvrdi da je Saudijska Arabija djelomično kriva za smrt njezinog supruga.

ZABORAVLJENA HEROINA 11. RUJNA: Bez naoružanja jurišala na oteti zrakoplov

Tvrde da je Saudijska Arabija pomagala Al Kaidu

U sudskim dokumentima podnesenim u petak u Washingtonu DeSimone navodi kako je Saudijska Arabija pružala materijalnu potporu Al Kaidi više od desetljeća te da je bila upoznata s planovima te terorističke organizacije o napadima na SAD.

‘Da nisu imali podršku Kraljevine, Al-Kaida ne bi posjedovala kapacitete za osmisli, isplanira i izvrši napade 11. rujna’, navodi se u dokumentu. Osim toga, navodi se da su tužitelji, uključujući i kćer poginulog zapovjednika, pretrpjeli teške i trajne tjelesne ozljede te traže neodređenu naknadu.,

Tvrdi se kako je Saudijska Arabija, preko agenata i dobrotvornih udruga, Al Kaidi pružala financijsku i drugu logističku potporu za provođenje napada.

‘DRŽE GA U GUANTANAMU’ Majka terorista koji se zabio u WTC tvrdi da je njezin sin živ

Upletenost Saudijske Arabije nikad nije dokazana

Dana 11. rujna čak 15 od 19 napadača bili su Saudijci, no umiješanost Saudijske Arabije nikad nije dokazana.

Američki Senat je u srijedu velikom većinom glasova, unatoč vetu Baracka Obame, odobrio zakon po kojemu obitelji žrtava 11. rujna 2001. mogu tužiti Saudijsku Arabiju, što je prvi takav slučaj od njegova dolaska na vlast 2008. godine. Otkako je došao u Bijelu kuću, Obama se 12 puta koristio pravom veta.

‘ŠTITI DRŽAVNE INTERESE’: Obama blokirao zakon koji bi omogućio obiteljima žrtava 9/11 da tuže Saudijsku Arabiju

Obama objasnio zašto je koristio pravo veta

On je izrazio iskreno suosjećajne sa žrtvama te kazao kako razumije njihovo traganje za pravdom, no naglasio je kako veto ulaže jer bi taj zakon štetno djelovao na nacionalnu sigurnost SAD-a.I direktor CIA-e John Brennan se očitovao protiv zakona koji će, rekao je, ‘imati ozbiljne posljedice za nacionalnu sigurnost SAD-a i za vladine zaposlenike koji u inozemstvu rade za svoju zemlju’.

Tek dan nakon što je donesen novi zakon izjasnilo se mnogo senatora, rekavši kako se kaju zbog donošenja tog zakona te pozivaju na izmjene. Glasnogovornik Paul Ryan također je ‘pozvao na promjene kako bi se zaštitili vladini zaposlenici u inozemstvu’.

Povratak na Net.hr