TKO JE KRIV?

PADAJU TEŠKE OPTUŽBE: Brazilska Amazona doživljava najgore šumske požare u zadnjih 13 godina

Više od 2.000 četvornih kilometara šume uništeno je između siječnja i svibnja ove godine

Brazilski nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE) registrirao je više od 2.200 požara tijekom pregleda satelitskih snimki u regiji Amazone u svibnju.

Prema navodima instituta, to je skoro 20 posto više nego li u istom razdoblju prošle godine i predstavlja najveći broj požara zabilježenih od 2007. godine.

AMAZONA NESTAJE, A MOĆNICI S NJOM PLANIRAJU JOŠ VEĆI UŽAS: Znate li što će se dogoditi svijetu ostanemo li bez te prašume? Pakao

Više od 2.000 četvornih kilometara šume uništeno je između siječnja i svibnja ove godine.

S početkom sezone suše u Amazoni, stručnjaci i aktivisti za okoliš obično oglašavaju alarm. Pretpostavlja se da ove godine zbog pandemije koronavirusa vlasti nisu pobliže, odnosno kao obično, pratili ovaj problem.

Padaju optužbe

Kritičari također optužuju vladu brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara da podupire deforestaciju i ‘taktiku rezanja i paljenja’ šume.
Bolsonaro, desno orijentirani populist, podupire ideju o gospodarskoj eksploataciji Amazone.

KATASTROFA EPSKIH RAZMJERA: Gori Amazona, zbog dima je Sao Paolo u podne izgledao kao da je ponoć; ovo bi moglo biti pogubno za svijet

Prošle je godine bio žestoko kritiziran zbog razarajućih požara u amazonskom području.

Kritičari ga optužuju da prihvaća uništenje kako bi se otvorila nova područja za poljoprivredu, stočarstvo i rudarstvo.

Njegov ministar za okoliš Ricardo Salles naznačio je ranije ove godine da bi vlada trebala iskoristiti činjenicu da je pažnja društva usmjerena na koronavirus za ublažavanje propisa o zaštiti okoliša za područje Amazone.

Povratak na Net.hr