SUKOB KRIMINALACA

PADAJU ČLANOVI DVIJU BANDI U CRNOJ GORI: Krvavi rat i dalje traje, a nitko ne zna gdje su vođe klanova

Crnogorska policija u primorskim gradovima u posljednjim su akcijama uhvatili suradnike dvaju ozloglašenih kotorska kriminalna klana, kavačkog i škaljarskog, no nikako ne mogu doći do vođa tih skupina.

U akciji “Mimoza” uhićeni su Šćepan Roganović (34), brat Duška i Vladimira Roganovića, i njegovi prijatelji Ilija Aleksić (31) i Goran Pantović (39) za koje obavještajci vjeruju da su bliski kavačkom klanu. Trojica su osumnjičena za kamatarenje kojim su postali bogatiji za, vjeruje se, pola milijuna eura, piše Blic.

Vlasti ne mogu pronaći vođe klanova

Vođe ozloglašenog klana Slobodan Kašćelan i Igor Božović osumnjičeni su upravo za kamatarenje, ali i za dilanje droge i pranje novca.

Kašćelan je alfa i omega spomenute kriminalne grupe, a već neko vrijeme nema ga u Crnoj Gori. Zna se jedino da je u lipnju prošle godine bio u Srbiji, kada je ranjen u Novom Sadu. Tada je pucano u njegov crni Audi A6, a pritom je ranjen i njegov tjelohranitelj.

Po završetku liječenja Kašćelan je protjeran iz Srbije jer je procijenjen kao osoba koja ugrožava sigurnost te zemlje. Otad se ne zna gdje se nalazi. Posljednje saznanje policije bilo je da se krije u jednom stanu u Beču, no pobjegao je prije dolaska policije.

Božović nestao nakon izlaska iz zatvora

Dok on uporno bježi vlastima, jedan od njegovih najbližih suradnika, Igor Božović, pet je godina proveo u zatvoru u Spuž zbog preprodaje droge iz Južne Amerike. Sukob kavčana i škaljaraca eskalirao je čak i u zatvoru, a upravo je Božović tada bio žrtva. Naime, Jovan Jovanović za kojeg se vjeruje da je član škaljarskog klana polio ga je vrelim uljem po licu i rukama. Nakon odsluženja kazne Božović je pušten iz zatvora i otad mu se gubi trag. Ne zna se ni je li se pridružio Kašćelanu u Crnoj Gori.

U bijegu je i Vasilije Rafailović iz Budve, također blizak kavačkom klanu. On je optužen da je u prosincu prošle godine u Bečićima ubio Đorđa Boreta za kojeg se vjerovalo da je povezan sa škaljarcima te niškog liječnika u mirovini Dragana Zečevića.

Optužnica protiv 15 “kavčana”

O optužnici koja je podnesena protiv 15 “kavčana” kao vođa klana je označen Slobodan Kašćelan, a istom su optužnicom obuhvaćeni i Aleksandar Đurišić, Vladimir Božović, Siniša Vlahović, Igor Đurišić, Davor Prelević i Miloš Radonjić. Svi su oni u bijegu. Također su optuženi Stefan Brnović iz Podgorice, Đerđ Camaj, Aleksandra Bogdanović, Nikola Andrić, Igor Andrić, Tripa Moškov i Goran Ljubatović.

Svatko od optuženih imao je drugačiju ulogu pa su neki tako bili zaduženi za nasilje i zastrašivanje prilikom iznuda, čuvanje oružja i eksploziva, osiguranje stanova, prenošenje uputstava…

S kavčanima je surađivao i jedan od policijskih inspektora iz Kotora, Zlatko Samardžić. Priznao je da je koriteći poziciju u kotorskoj policiji vođama kavačkog klana javljao aktivnosti usmjerene na rasvjetljavanje kaznenih djela za koja se oni terete.

Kako je počeo rat škaljaraca i kavača?

Kriminalni rat počeo je u španjolskoj Valenciji nakn nestanka više od 200 kilograma kokaina. Dvije su ekipe činile ‘Kotorski klan’, no nakon krađe koja se navodno dogodila zbog nezadovoljstva pri raspodjeli plijena u Valenciji, došlo je do razlaza. Prva žrtva bio je Goran Radoman ubijen u veljači 2015., dok se sumnja da je posljednja Nikšićanin Pero Damjanović, ubijen vatrenim oružjem s leđa, a zatim pokopan.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr