PAD UZBEČKE PRINCEZE

NEKAD NAJBOGATIJA ŽENA SSSR-a NIJE VIĐENA U JAVNOSTI 2 GODINE: ‘Novi predsjednik države ju je zatvorio na psihijatriji’

Prema pisanju tamošnjih medija, te prema informacijama nekih nevladinih udruga, nekadašnja nasljednica mjesta predsjednika Uzbekistana, nalazi se u psihijatrijskoj ustanovi. Tamo ju je, navodno, smjestio novi šef države u strahu od konkurencije za tu moćnu poziciju.

44-godišnja Gulnara Karimova nekada je bila najbogatija žena bivšeg SSSR-a. Kćer bivšeg uzbečkog predsjednika Islama Karimova završila je studij na Harvardu te se godinama družila sa svjetskom elitom, a svojevremeno je imala i pop hit koji je harao top listama.

Gulnara je ujedno bila i nasljednica očeve pozicije na čelu Uzbekistana, no dvojac se posvađao 2014. godine nakon što su u javnost izašle njene poluobnažene fotografije.

Sada se pojavila i informacija kako je Karimovljev nasljednik, Shavkat Mirizoyev, nedugo nakon njegove smrti, zatvorio 44-godišnjakinju u psihijatrijsku ustanovu ne bi li je eliminirao kao potencijalnu suparnicu u borbi za vlast.

Pad, kako su je zvali, uzbečke princeze, započeo je upravo kad je šef državne sigurnosti pokojnom Karimovu pokazao ranije spomenute Gulnarine fotografije zajedno s podacima o financijskoj korupciji u koju je bila upletena. Prema pričama Karimov je tada svog šefa sigurnosti gađao pepeljarom, a Gulnaru išamarao u naletu bijesa, piše Daily Mail.

Bogatija od Paris Hilton

Gulnara je godinu dana kasnije završila u kućnom oritvoru zbog optužbi za korupciju, a i danas se protiv nje vode istrage u SAD-u i švicarskoj zbog sumnji u pranje novca. Vjeruje se kako je naslijedila 615 milijuna funti koje su zaplijenile američke i švicarske vlasti.

RUSSIA-UZBEKISTAN-DIPLOMACY

Bivši britanski veleposlanik Craig Muray opisao ju je jednom prilikom sljedećim riječima: ‘Magistrica s Harvarda, bogatija od Paris Hilton, vlasnica nekoliko tvrtki, vlasnica crnog pojasa u borilačkim vještinama, tečno govori četiri jezika, dizajnerica nakita, pjesnikinja i vlasnica hit singla.’

Svemu tome unatoč, bila je vrlo omražena među Uzbekistancima koji su u njoj vidjeli samo pohlepnu osobu gladnu moći koja je koristila očev utjecaj ne bi li zgazila svakoga tko joj stane na putu’.

Gulnaru i njenu 18-godišnju kći Iman nitko nije vidio od 2014. godine.

Povratak na Net.hr