MILOŠEVIĆEVA DESNA RUKA

OZLOGLAŠENI BRK POSTAO SIMBOL POVRATKA SRBIJE U DEVEDESETE: ‘Beograd na perfidan način zapravo poništava haške presude’

Veliki problem s haškim presudama, točnije s prihvaćanjem istih i sa suočavanjem s prošlošću, ne postoji samo u Hrvatskoj, nego se s njim bore i u Srbiji.

Američki New York Times nedavno je ocijenio da se Srbija polako, ali sigurno vraća u devedesete godine prošlog stoljeća. Kao argument iznose činjenicu da službeni Beograd sjedi na dvije stolice – briselskoj i ruskoj.

Posljednja kadrovska rješenja u medijima također su neke novinare asocirala na nesretne 90-e godine. Milivoje Pavlović, nezaboravni Miloševićev ministar informiranja, a sada predsjednik Programskog vijeća RTS-a, ekspresno je intervenirao nakon emisije povodom posljednjih presuda Haškog suda.

No, vjerojatno najznačajniji potez koji otkriva otvoreno koketiranje Srbije s devedesetima je povratak u politiku haškog osuđenika Nikole Šainovića, bivšeg premijera Srbije i Miloševićeve desne ruke.

Dostojno branio Srbiju?

Ovaj je ratni zločinac, osuđen zbog zlodjela na Kosovu 1999. godine, odmah nakon povratka iz Haaga vraćen u Glavni odbor Socijalističke partije Srbije, Dačićeve stranke koja zajedno s Vučićevim naprednjacima vlada Srbijom. Predložen je i njegov povratak u Predsjedništvo stranke, a taj je potez Dačić prokomentirao riječima kako je Šainović to zaslužio “jer je dostojno branio Srbiju u Haagu”.

“To objašnjenje je čista blasfemija”, kaže za Deutsche Welle književnik Filip David, srpski književnik židovskog podrijetla poznat kao veliki borac protiv velikosrpskog nacionalizma.

“Umjesto da progovori nešto o zločinima za koje je osuđen Šainović, zapravo se na ovaj način poništavaju haške presude na dosta perfidan način. A s druge strane, u vrhu politike se sada nalaze oni koji bi trebali biti lustrirani iz politike. Neka se bave nekim drugim poslom, ali da se bave politikom u kojoj su već pokazali što znaju i umiju, i zbog čega im je na kraju i suđeno u Haagu – to je nedopustivo s moralnog aspekta”, poručuje David.

“Čak ne vidim ni problem u samom gospodinu Šainoviću. Problem vidim u poruci koja se na ovaj način šalje. Je li to poruka da naša politička elita nije sposobna naučiti nauči minimalne lekcije iz naših nacionalnih poraza i sunovrata koje smo doživjeli tijekom devedesetih?”, pita se politolog Jovan Komšić.

Slavljenje ratnih zločinaca

Sugovornici DW-a kao najslikovitiji povratak duha prošlosti vide na naslovnicama tabloida koji su pod kontrolom naprednjaka i predsjednika Vučića.

“Svakog dana na tim naslovnicama imate slavljenje osuđenih ratnih zločinaca kao heroja. Mislim da je jedna od poanti svega toga tjeranje određenog inata međunarodnoj zajednici. A druga stvar je zapravo nepriznavanje onoga što se dogodilo. Na taj način se sve ono što se događalo tumači kao neka vrsta nečije zavjere kako bi se kompromitirali Srbija i srpska politika”, kaže David.

Književnik smatra da Srbija tapka na mjestu jer se izbjegava suočavanje s istinom.

“To nije fraza. Često se relativizira činjenica da je srpska politika postala jedan veliki reality show, a onda imamo apsurdnu situaciju da voditeljica jednog reality showa postane članica Vijeća za vanjsku politiku, međunarodne odnose i regionalnu suradnju SPS-a. Sve to govori o truloj medijskoj i političkoj atmosferi”, govori David.

Povratak na Net.hr