KRITIKE TRUMPU

OZBILJNO UPOZORENJE BIVŠEG AMERIČKOG PREDSJEDNIKA: ‘Moramo reagirati! Ovakvo što se zbivalo u Njemačkoj 1930-ih’

Iako Obama nije spomenuo Donalda Trumpa poimence, mnogi smatraju da se njegovi komentari odnose upravo na aktualnog američkog predsjednika.

Bivši američki predsjednik Barack Obama upozorio je na krhkost američke demokracije, usporedivši sve s rastom nacizma u Njemačkoj 1930-ih.

Rast političkog nativizma u Americi

Odgovarajući na pitanja u Ekonomskom klubu u Chicagu, bivši je američki predsjednik upozorio na rast političkog nativizma u Americi.

‘Moramo popraviti ovakvu demokraciju, inače bi se stvari vrlo brzo mogle raspasti’, rekao je Obama.

‘To se dogodilo u Njemačkoj 1930-ih, unatoč demokraciji Vajmarske Republike i stoljećima visokih kulturnih i znanstvenih postignuća, Adolf Hitler se uzdigao do dominacije’, rekao je Obama, piše Independent.

‘Morate obraćati pozornost i glasovati’

‘Šezdeset milijuna ljudi je umrlo. Dakle, morate obraćati pozornost. I glasovati’, poručio je.

Iako Obama nije spomenuo Donalda Trumpa poimence, mnogi smatraju da se njegovi komentari odnose na aktualnog američkog predsjednika i njegovu retoriku ‘Učinimo Ameriku opet velikom’, zbog koje ga kritičari optužuju za nacionalizam.

Trump je bio optuživan i za širenje negativnih osjećaja protiv muslimana diljem SAD-a. U studenome je bio na meti kritika zbog objave snimki sa sadržajem protiv muslimana.

Povratak na Net.hr