ludi svijet

OZBILJNE PODJELE U DRUŠTVU: Maslačak je ružan i sklizak, treba ga istrijebiti

Zapadna Kanada, uključujuću Albertu, bori se s najezdom maslačaka. Blaga zima i suho proljeće stvorili su idealne uvjete za rast tog cvijeta koji nije svima po volji.

Alberta je središte kanadske naftne industrije koja je, kao i ostatak svijeta, pogođena padom cijena nafte. No ovog ljeta tamo se više priča o maslačcima nego o budućnosti naftne industrije.

Stanovnici Calgaryja žele da se vlasti pozabave iskorijenjivanjem maslačaka čije sjeme vjetar iz parkova i javnih površina nosi u dvorišta. Jedan od glavnih prigovora na maslačak je da je sklizak kad se na njega stane te da je – ružan.

Peter Demong, vijećnik grada Calgarya kaže da je primio mnogo pritužbi i poziva vezanih za maslačak. Problem je stavljen na vrh liste dnevnog reda, zajedno s kreiranjem plana prostornog uređenja za ordinacije koje bi držale marihuanu u medicinske svrhe.

Stanovnicima Edmontona se sviđa

Većinskom glasanjem odlučeno je da će naći rješenje za maslačak u listopadu, unatoč mogućim prosvjedima eko-udruga.

Očekivano, javila se vlast u gradu Edmontonu koji ima isti problem. Međutim, oni su u lipnju odlučili zadržati zabranu uporabe herbicida.

S druge strane, građanima Calgaryja prijeti kazna ako maslačci u njihovom dvorištu narastu više od 7,5 centimetara. Mnogi vlasnici stoga koriste usluge specijaliziranih tvrtki ili nabavljaju herbicide koji mogu biti opasni po cijeli okoliš.

Ipak, neki stanovnici Calgaryja ne vide zašto su se svi uznemirili. Darren MacLean, kuhar iz Calgaryja, kaže: “Maslačci su jestivi. Ne vjerujem da se uopće raspravlja o tome” i dodaje da planira otvoriti restoran koji će na meniju imati maslačke, piše Wall Street Journal.

Povratak na Net.hr