WASHINGTON VS. MOSKVA

AMERIKA PRVI PUT SLUŽBENO OPTUŽILA RUSIJU: ‘Neprestano izvode hakerske napade na SAD!’

Washington je u petak optužio Rusiju za informatičke napade na političke organizacije i izborni sustav u Sjedinjenim Državama.

“Cilj tih krađa i piratiranja je miješanje u američki izborni proces” dok u Sjedinjenim Državama traje predsjednička kampanja”, naveli su Odjel za unutrašnju sigurnost (DHS) i uprava američke obvještajne službe (ODNI) u zajedničkom priopćenju.

“Na temelju obujma i osjetljivosti tih aktivnosti mislimo da su samo ruski najviši dužnosnici mogli dozvoliti te aktivnosti”, dodaje se u priopćenju,.

Brojni američki stručnjaci i politički dužnosnici su već optužili Rusiju da stoji iza hakerskih napada na političke organizacije. Ali do sada američka administracija nije službeno optužila Moskvu.

Američka administracija optužuje rusku vladu da je vodila nedavne informatičke napade na elektoniču poštu osoba i institucija, objavljene na stranicama “DCLeaks.com, WikiLeaks” i “Guccifer 2.0”.

Pošto se radi o napadima na izborne sustave raznih američkih država, Washington ne može dokazati da stižu od ruske vlade, ali naglašava da su u većini izvedeni s ruskih servera.

U priopćenju američka administracija navodi da to nije prvi takav pokušaj ruskog miješanja u izbore.

Većina američkih dužnosnika i stručnjaka su već rekli da cilj Moskve nije da utječe ili promijeni rezultat izbora, već da izazove zbrku među stanovništvom i potkopa povjerenje u demokratske institucije.

Glasnogovornik Kremlja nazvao je američke navode “glupostima”, izvijestila je novinska agencija Interfax.

Povratak na Net.hr