Ovo su milijarderi koji ‘dirigiraju’ izborima u SAD-u

Sheldon Adelson, Harold Clark Simmons, Bob Perry, Jeffrey Katzenberg i Jerry Perenchio petorica su najvećih političkih donatora u SAD-u čiji novac uvelike određuje rasplet aktualnih republikanskih predizbora za predsjedničku nominaciju.

Navedena petorka imat će utjecaja i na same predsjedničke izbore u studenom ove godine, premda su ovi milijarderi u javnosti manje poznati (barem kad je riječ o politici). Riječ je redom o ljudima, milijunašima na čelu velikih američkih korporacija, koji su uložili svoj novac u tzv. Super PAC-ove (odbore za političku akciju), američku novotariju koja prvi put u povijesti dopušta prikupljanje neograničenih financijskih sredstava za plasiranje vlastite kampanje.

Rad takvim odborima omogućen je 21. siječnja 2010. godine, kada je Vrhovni sud, s pet glasova ‘za’ i četiri ‘protiv’, izjednačio ljude i korporacije, piše Vjesnik. Naime, presudom je legalizirano pravo osnivanja odbora za političku akciju koji bi trebali biti neovisni, no najčešće ili gotovo uvijek nisu. Iako je sud postavio pravila igre da isti odbori ne smiju biti povezani sa samim kandidatima niti smiju kontaktirati odbore odnosno utjecati na njihov rad, to je u praksi daleko od istine.

Samo 22 osobe uplatile gotovo 70 milijuna dolara donacija!

Na čelu najbogatijih i najutjecajnijih odbora tako se nalaze ljudi izuzetno bliski predsjedničkim kandidatima, ili koji su im čak bili savjetnici. Početkom veljače odbori su objavili donatore i donacije nakon čega je postalo jasno da nekolicina bogataša dirigira izborima – od ukupno 130 milijuna dolara koliko su tzv. Super PAC-ovi potrošili, gotovo pola bile su donacije samo 22 osobe!

No, nisu se samo republikanci okoristili PAC-ovima. I Obama ima svoje donatore, a među njima je i Jeffrey Katzenberg, direktor DreamWorksa, koji je donirao dva milijuna dolara u Priorities USA Action PAC koji podržava aktualnog predsjednika SAD-a.

Povratak na Net.hr