VIDEO: Ovo su dokazi Amerikanaca za napad na Siriju

Američki državni tajnik John Kerry je u petak poslijepodne održao konferenciju za medije na kojoj je kazao kako “UN-ovi inspektori ne mogu SAD-u reći ništa što već ne znaju o napadu 21. kolovoza u Siriji”.

Kerry je novinarima kazao kako imaju podatke da je u napadu ubijeno 1.429 ljudi, od čega je najmanje 426 djece. Kazao je i da su dokazi da je Assadov režim izveo kemijski napad ‘silni i jasni’, te da američke obavještajne službe mogu locirati gdje se nalazilo kemijsko oružje prije napada. Kazao je i da je vojnicima režima bilo dano upozorenje da stave gas-maske i pripreme se za kemijski napad, te da se napad pripremao tri dana. Kazao je i da znaju odakle su rakete lansirane i prema kome.

Nadalje, Kerry je kazao kako SAD idu dalje s vojnim ‘odgovorom’ prema Assadovom korištenju kemijskog oružja, dodavši da SAD “poštuje UN ali će sami donijeti odluku“. “Po definiciji njihovog mandata, UN-ovi inspektori nam ne mogu reći ništa… što već sami ne znamo”, kazao je Kerry.

Kerry je nadalje kazao da će se konzultirati s Kongresom te da će ispitati javno mnijenje građana, pozvavši ih da pročitaju obavještajne podatke. “Ne tražim vas da mi vjerujete. Sami pročitajte, svi vi… dokaze od tisuće izvora… dokaze koji su već javno dostupni“, kazao je Kerry. Kazao je i da Amerikance umor od ratovanja ne lišava dužnosti da ‘odgovorno djeluju’.

//www.youtube.com/embed/HGtWytda1Rk

“Povijest će nam oštro suditi ako progledamo kroz prste diktatorovom korištenju oružja za masovno uništenje. To neće biti slično ni Afganistanu, ni Iraku ni Libiji”, kazao je Kerry.

Guardian navodi da objavljeno izvješće ima 1.454 riječi i da nema fotografije. Kerry je kazao i da neke informacije koje imaju ne mogu objaviti zbog zaštite izvora, ali da će te informacije otkriti članovima Kongresa. Kazao je da su pola sata nakon napada počela dolaziti izvješća na socijalnim mrežama, a da ih je četiri sata kasnije bilo na tisuće s najmanje 12 lokacija u Damasku. Kazao je da su identificirali najmanje 100 videa vezanih uz napad, te da žrtve nisu imale vidljivih fizičkih ozljeda, što je sukladno napadu kemijskim oružjem. “Procijenili smo da sirijska oporba nema dovoljno mogućnosti da fabricira sve ove videe, potvrđene fizičke simptome koje su potvrdili liječnici i NGO organizacije, i ostale informacije koje se vežu uz ovaj kemijski napad”, prenosi Guardian.

Amerikanci neskloni intervenciji

Inače, rezultati ankete koju je provela televizijska stanica NBC News, pokazuju da je oko 50 posto Amerikanaca protiv sudjelovanja SAD-a u sirijskom konfliktu, dok je 42 posto njih za vojnu intervenciju. Kada je u pitanju intervencija koja bi podrazumijevala samo lansiranje krstarećih raketa s američkih brodova, 50 posto Amerikanca je suglasno s takvom akcijom, a 44 posto je protiv.

U petak je generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio da navodna upotreba kemijskog oružja u Siriji zahtijeva odgovor međunarodne zajednice, ali da NATO neće sudjelovati, javio je AFP. Ranije je u britanskom parlamentu izglasano da Velika Britanija neće sudjelovati ni u kakvoj vojnoj akciji, a njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle je također kazao da se Njemačka neće upustiti u vojnu akciju u Siriji.

Francuski predsjednik Francois Hollande je za list Le Monde kazao da podržava preduzimanje “čvrste” kaznene akcije povodom napada koji je nanio “nepopravljivu” štetu sirijskom narodu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr